Bûche De Noël: Το χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο γλυκό που θα «κλέψει» τις εντυπώσεις

Bûche De Noël γλυκό Χριστούγεννα

Μία διαφορετική γιορτινή πρόταση για το τραπέζι σας

Το Bûche De Noël, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πλέον χριστουγεννιάτικα γλυκά, που κοσμούν αυτή την περίοδο τα ζαχαροπλαστεία.

Το σοκολατένιο ρολό ή κορμός όπως το λέμε εμείς, το La Bûche De Noël, αποτελεί το αγαπημένο γιορτινό γλυκό των Γάλλων καθώς και άλλων γαλλόφωνων χωρών, ενώ η φήμη του έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Σίγουρα από τα τραπέζι μας δεν μπορούν να λείπουν, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τα άλλα παραδοσιακά γλυκά των ημερών, ωστόσο, για όσους αναζητάτε μία ξεχωριστή πρόταση, το Bûche De Noël αποτελεί την ιδανική.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το Bûche de Noël είναι μια γαλλική χριστουγεννιάτικη παράδοση που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το γλυκό αντιπροσωπεύει το κούτσουρο yule που έκαναν οικογένειες από την παραμονή των Χριστουγέννων. Το κάψιμο του yule log συμβόλιζε το νέο έτος που έρχεται και θα φέρει καλή τύχη στην οικογένεια.

Πώς θα κάνετε το Bûche De Noël

ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
100 γρ. αλεύρι (Για όλες τις χρήσεις)
90 γρ. καστανή ζάχαρη
10 γρ. κακάο
5 αυγά μέτρια ή 4 μεγάλα (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

Για τη μους σοκολάτα
470ml κρέμα γάλακτος πλήρης
230γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
210γρ. Κουβερτούρα
50γρ. σιρόπι γλυκόζης

Για τη διακόσμηση
120γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
120γρ. cranberries αποξηραμένα
120γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
50γρ.ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο τρόπος να κάνετε το παντεσπάνι

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το Αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το Κακάο.

3. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ την καστανή ζάχαρη με τα ασπράδια και τα χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια σφιχτή μαρέγκα. Μόλις διογκωθεί η μαρέγκα προσθέτετε τους κρόκους και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

4. Προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύετε με μια μαρίζ. Αδειάζετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 4 – 6 λεπτά περίπου.

Προσοχή: Αν θέλετε η ζενουάζ σας, όπως λέγεται το επίπεδο παντεσπάνι που χρειάζεται ο σωστός κορμός, να γίνει σωστή, θα πρέπει να βουτυρώσετε και να αλευρώσετε τη λαδόκολλά σας. Αυτό θα το κάνετε για να μη κολλήσει στο χαρτί και στη συνέχεια «σπάσει».
Μην περιμένετε να ροδίσει, αρκεί να ψηθεί. Για να την ξεφορμάρετε εύκολα, θα πρέπει πρώτα για κανένα 10λεπτο να την αφήσετε να κρυώσει.

Διαβάστε επίσης  7 Ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη με λαχταριστές προτάσεις για το Πάσχα

Πώς θα κάνετε τη μους

1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τα 230γρ. κρέμας γάλακτος με το σιρόπι γλυκόζης.

2. Επειτα, ρίχνετε την κρέμα στην Κουβερτούρα και ανακατεύετε με σύρμα για να λιώσει η σοκολάτα.

3. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και βάζετε τη μους στο ψυγείο. Ιδανικά, θα μπορούσατε να την αφήσετε για ένα βράδυ για να σταθεροποιηθεί καλά, σίγουρα όμως και μετά από κάποιες ώρες θα είναι έτοιμη.

4. Οταν η κρέμα σας θα είναι έτοιμη, την χτυπάτε με μίξερ χειρός μέχρι να πάρει τη μορφή μους.

Η δημιουργία του κορμού

1. Ανοίγετε το παντεσπάνι προσεχτικά για να μην σπάσει και απλώνετε μία λεπτή στρώση μους σοκολάτας. Αν θέλετε, ρίχνετε λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα και τυλίγετε το παντεσπάνι για να δημιουργήσετε τον κορμό.

2. Καλύπτετε όλη την εξωτερική επιφάνεια του κορμού με τη μους σοκολάτας και διακοσμείτε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

3. Για να κάνετε τις γραμμές, χρησιμοποιείστε ένα πιρούνι. Μπορείτε να διακοσμήσετε τον κορμό όπως θέλετε, ρίχνοντας ξηρούς καρπούς, ζάχαρη άχνη, ακόμη και ζαχαρωτά.

EXTRA INFOS
Η κλασική γέμιση του κορμού είναι μια κρέμα βουτύρου ή μια γκανάς. Μπορείτε όμως να κάνετε και άλλους συνδυασμούς, όπως να επιλέξετε μους σοκολάτας, κρέμα από κάστανο και μαρμελάδα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η κρέμα που θα βάλετε να μη λιώνει και να μη στάζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *