Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό ταχίνι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το ταχίνι είναι ένα εκλεκτό έδεσμα, ειδικά την περίοδο της νηστείας και εκτός από μία νόστιμη επιλογή, αποτελεί και ένα διατροφικό θησαυρό.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικό ταχίνι και να απολαύσετε όλα του τα οφέλη.

 

ταχίνι σπιτικό σουσάμι συνταγή

Τι θα χρειαστούμε

600 γρ. Σουσάμι
30 γρ. Λάδι (Ελαιόλαδο, Ηλιέλαιο ή Σησαμέλαιο)

Προαιρετικά

1 κ.σ. Μέλι
Κανέλα

Extra infos

Στη δική μας συνταγή χρησιμοποιήσαμε σησαμέλαιο και όσον αφορά την ποσότητα ρίξαμε κατά προσέγγιση, ανάλογα με το πόσο υδαρό ή σφιχτό θέλαμε το ταχίνι μας.

Τι κάνουμε

1. Ψήνουμε το σουσάμι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο για περίπου 8-10 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) αφού το έχουμε στρώσει πάνω σε λαδόκολλα και το ανακατεύουμε έως ότου αρωματιστεί και ροδίσει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αντικολλητικό τηγάνι και να το ψήσετε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς, όπως κάναμε εμείς.

2. Αφού το αφήσουμε να κρυώσει, χρησιμοποιούμε τη ράβδο για να το πολτοποιήσουμε. Οταν πια γίνει μία παχιά μάζα, όπως θα δείτε και στο βίντεο, ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι που επιλέξαμε, στην προκειμένη περίπτωση σησαμέλαιο, και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Σ’ αυτή τη φάση, προσθέσαμε τη μία κουταλιά της σούπας βιολογικό μέλι και λίγη κανέλα. Αν το κάνετε αυτό θα πρέπει να συνεχίσετε το χτύπημα γιατί το ταχίνι θα σκληρύνει λίγο.

3. Για καλύτερα αποτελέσματα, μετά τη ράβδο, χρησιμοποιούμε πολυκόφτι, ώστε να γίνει το ταχίνι μας σαν αλοιφή. Εκεί το χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι.
Τοποθετούμε το ταχίνι σε ένα βάζο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

ταχίνι σπιτικό σουσάμι συνταγή

Μικρά μυστικά

-Εμείς χρησιμοποιήσαμε και ράβδο και πολυκόφτι, τόσο για καλύτερα αποτελέσματα όσο και για να μην «κάψουν» τα μηχανήματα από το χτύπημα.

Διαβάστε επίσης  Το ψυγείο σας μυρίζει άσχημα; Εφαρμόστε το κόλπο με τη βανίλια και διώξτε τις δυσάρεστες οσμές

-Το μεγάλο μυστικό όμως στην επιτυχία του ταχινιού, κρύβεται στο ψήσιμο του σουσαμιού. Αυτό είναι που του δίνει το υπέροχο άρωμά του και τη γεύση του. Μεγάλη προσοχή λοιπόν ώστε να μην αρπάξει και το κάψουμε.

-Οπως προαναφέραμε, μπορείτε να ελέγξετε την πυκνότητά του με το λάδι.

-Μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο, ως ένα υγιεινό σνακ, σε σαλάτες, να κάνετε σάλτσες σε λαχανικά, σε σούπες, με όσπρια και φυσικά σε γλυκά.

ταχίνι σπιτικό σουσάμι συνταγή

Κάντε το δώρο στον εαυτό σας

Το ταχίνι πραγματικά αποτελεί ένα δώρο για τον εαυτό μας. Και αυτό διότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο σησαμοπολτός, εκτός από ένα τρόφιμο με ιδιαίτερη και πλούσια γεύση, είναι και πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό.

Αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.

ταχίνι σπιτικό σουσάμι συνταγή

Πώς μας ωφελεί το ταχίνι

– Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου

– Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού

– Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης

– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό

– Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

– Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Πηγή ιατρικών στοιχείων: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *