Φτιάχνουμε λαχταριστές σπιτικές πράσινες ελιές

ελιές πράσινες και σπιτικές

Γευστικές, με σφιχτή σάρκα και έντονη γεύση

Φτιάξτε μόνοι σας τις ελιές σας και θα ανταμειφθείτε με την υπέροχη γεύση τους και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Τα μέσα Οκτώβρη είναι ιδανικά για να φτιάξετε πράσινες ελιές, καθώς αυτή την περίοδο συλλέγονται οι πρώτες πράσινες άγουρες ελιές.

ελιές

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε πράσινες ελιές Χαλκιδικής, που είναι και οι αγαπημένες μας, για το μεγάλο τους μέγεθος, την έντονη γεύση τους, την ελαφριά πικράδα τους και τη σφιχτή σάρκα τους.

ελιές

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είτε συλλέξουμε τον καρπό από το χωράφι, είτε τον προμηθευτούμε από κάποιον παραγωγό, ή τις λαϊκές αγορές, είναι να είναι υγιής, δηλαδή να μην έχει χτυπήματα ή στίγματα (εκτός αν είναι η απόχρωσή του) και όταν τον πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να… αντιστέκεται.

Δείτε παρακάτω πόσο εύκολο είναι να κάνετε τις δικές σας ελιές.

ελιές

ΕΛΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΕΣ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Επιλέγουμε μεγάλες πράσινες ελιές με πλούσια σάρκα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ελιές Χαλκιδικής.

πράσινη ελιά χαλκιδικής

2. Τις πλένουμε καλά και βγάζουμε τα κοτσανάκια, όπου χρειαστεί.

3. Τις χαράζουμε κατά μήκος με ένα μαχαιράκι.

4. Ανάλογα με την ποσότητα των ελιών που έχουμε στη διάθεσή μας χρησιμοποιούμε και το αντίστοιχο σκεύος. Τις τοποθετούμε λοιπόν σε ένα μπολ, δοχείο, πλαστικό βαρελάκι, ακόμη και κουβά ή λεκάνη* (για ποσότητα) και το γεμίζουμε με κρύο νερό.

*Αν τις βάλουμε σε κουβά ή λεκάνη, τις καλύπτουμε με ένα μεγάλο πιάτο και τοποθετούμε από πάνω μία πέτρα.

5. Τις αφήνουμε στο νερό για 10-15 ημέρες. Προσοχή: Αλλάζουμε καθημερινά νερό. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να ξεπικρίσουν.

6. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, στη συνέχεια φτιάχνουμε άρμη ή άλμη με αλάτι. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για 1½ κιλό ελιές χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι και 1 λίτρο νερό. Καλό είναι να βάλουμε και ξινό, για να διατηρήσουμε έτσι τις ελιές μας σκληρές.

Extra tip: Για να καταλάβουμε αν η άλμη μας είναι σωστή τοποθετούμε ένα αυγό (καθαρό και πλυμένο). Αν το αυγό επιπλέει (φαίνεται όσο ένα κέρμα των 2 ευρώ) τότε η άλμη μας είναι έτοιμη. Αν όχι, προσθέτουμε και άλλο αλάτι.

7. Αν προηγουμένως, είχαμε τις ελιές σε κουβά, τώρα επιλέγουμε ένα δοχείο που να κλείνει με καπάκι, ή μοιράζουμε τις ελιές μας σε βάζα, ακόμη και μπουκάλια. Τις αφήνουμε στην άλμη για 1,5 μήνα περίπου, φυλάσσοντας το δοχείο σε δροσερό μέρος.

8. Σ’ αυτό το σημείο, αν θέλουμε να δώσουμε άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μυρωδικά, όπως μάραθο, σπόρους από κύμινο, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, χυμό ή φέτες από λεμόνι, ή νεράτζια.

Δείτε επίσης: Πράσινη ελιές Χαλκιδικής: Από το χωράφι στη μεταποίηση – Τα εμπόδια και η ανάγκη στήριξης (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλή σας επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *