Η Παραδοσιακή Φανουρόπιτα και τα μυστικά της!

φανουρόπιτα συνταγή

Προσφέρεται την ημέρα του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου

Η Φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό νηστίσιμο κέικ της ελληνικής κουζίνας, η οποία προσφέρεται την ημέρα του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, σαν ευλογία, αλλά και για τη «φανέρωση» πραγμάτων ή προσώπων.

Πλησιάζει η μέρα του Αγίου Φανουρίου, όπου παραδοσιακά συνηθίζουμε να φτιάχνουμε φανουρόπιτες.
Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές. Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πώς και γιατί ξεκίνησε αυτό το έθιμο. Η φανουρόπιτα βέβαια έχει «μπολιαστεί» και με διάφορα στοιχεία της ελληνικής λαογραφίας αφού κάποιοι θέλουν να φτιάχνεται αυστηρά με 7 υλικά και άλλοι με 9. Οι αριθμοί αυτοί έχουν την δική τους σημειολογία η οποία δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την πίστη όσο με την λαϊκή παράδοση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μία συνταγή για φανουρόπιτα καθώς και χρήσιμα tips που χρειάζεστε για να το τολμήσετε ακόμη και οι πρωτάρηδες. Μπορείτε φυσικά να την απολαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Συνταγή για Φανουρόπιτα

ΥΛΙΚΑ
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι και 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζ. νερό
ξύσμα ενός λεμονιού
1 φλιτζάνι μαύρες και ξανθές σταφίδες μαζί
½ φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη

Για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη

Extra Info
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Τότε προσθέτουμε 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1 κουτ. γλυκού σόδα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα. Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάμε το μείγμα μερικά λεπτά και ρίχνουμε το αλεύρι, τη σταφίδα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.

2. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί (με διάμετρο 28-30 εκ.). Ψήνουμε τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Οταν κρυώσει, κοσκινίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.

Και μερικά… μυστικά για την καλύτερη Φανουρόπιτα

1. Επειδή πρόκειται για παραδοσιακό έδεσμα δεν ψήνεται η φανουρόπιτα σε φόρμα κέικ, ούτε αναποδογυρίζεται. Μοιράζεται ή σερβίρεται κατευθείαν από το ταψί.

2. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπορέλαιο με ένα ελαφρύ ελαιόλαδο για να είναι πιο κοντά στην αυθεντική παραδοσιακή φανουρόπιτα. Ή να βάλετε 50% σπορέλαιο και 50% ελαιόλαδο.

3. Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ για το ανακάτεμα, προσθέτετε το αλεύρι τμηματικά και ανακατεύετε μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα. Το υπερβολικό ανακάτεμα έχει το αποτέλεσμα να γίνει το γλυκό σκληρό ή να τρίβεται εύκολα.

4. Ψήνετε καλύτερα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου, με αντιστάσεις αντί με αέρα για να ψηθεί ομοιόμορφα ο πάτος και να μην πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια.

5. Αν χρησιμοποιήσετε σταφίδες, πριν τις βάλετε στο μείγμα να τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Αυτό αποτρέπει τις σταφίδες από το να κολλάνε μεταξύ τους και έτσι μοιράζονται ομοιόμορφα
στο μείγμα.

* Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Σαρακοστιανά»: Μεσογειακή, νηστίσιμη, χορτοφαγική κουζίνα, Γεωργία Σ. Κοφινά -Μαριγούλα Δ. Κοκκίνου, 27η έκδοση Φεβρουάριος 2015, Εκδόσεις Πορφύρα

Πηγή: olivemagazine.gr