Η πιο εύκολη λαγάνα

Φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα!

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και φυσικά η λαγάνα δεν μπορεί να λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Το Thes.gr σας παρουσιάζει την εύκολη συνταγή ώστε να κάνετε μόνοι σας και να απολαύσετε τη λαγάνα σας.

Η λαγάνα ή διαφορετικά το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας είναι στην ουσία άζυμος άρτος. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας.

Δείτε παρακάτω την πιο εύκολη συνταγή για λαγάνα

ΥΛΙΚΑ (Για 2 λαγάνες)

1 κιλό αλεύρι γιο όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά, ή ένα κυβάκι ή 80 γραμμάρια
1 ½ κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
4 κουτ. σ. λάδι
1 κουτ. σ. ρακί ή τσίπουρο ή ούζο
Σουσάμι
Μαυροκούκι

λαγάνα συνταγή Καθαρά Δευτέρα εύκολη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, και 2 κουταλιές αλεύρι, σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό (περίπου ένα ποτήρι όχι γεμάτο) και αφήνουμε για μισή ώρα.

2. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι. Παράλληλα, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό-ποσότητα νερού τόσο όσο να φτιάξουμε τη ζύμη.

3. Ζυμώνουμε και σταματάμε μόλις η ζύμη μας δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.

4. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μπάλες, βάζουμε στα ταψάκια μας λαδόκολλα και τις απλώνουμε με το χέρι, μέχρι να πάρουν το σχήμα λαγάνας.

5. Απλώνουμε με ένα πινέλο ή με το χέρι μας στις λαγάνες λίγο νερό ή ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και μαυροκούκι.

6. Τις αφήνουμε μισή ώρα σκεπασμένες, τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακουβίτσες και τις φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς περίπου μισή ώρα (ανάλογα με το φούρνο).

Καλή επιτυχία και του χρόνου!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *