Η πιο εύκολη, νόστιμη και… ανάποδη κυδωνόπιτα (ΦΩΤΟ)

εύκολη και ανάποδη κυδωνόπιτα

Εκμεταλλευτείτε τα «χρυσά» μήλα και κάντε την καλύτερη γλυκιά πίτα

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τα κυδώνια σας, αλλά έχετε στερέψει από ιδέες, γιατί και ψητά τα κάνατε, και γλυκό, και μαρμελάδα, τι λέτε να κάνετε μία πανεύκολη πεντανόστιμη κυδωνόπιτα;

Την εποχή αυτή θα βρείτε σε αφθονία κυδώνια και παρότι είναι ένα παρεξηγημένο φρούτο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τα γευτείτε, μεταξύ αυτών και η συνταγή από κυδωνόπιτα που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.

Οι περισσότεροι προτιμούν να καταναλώνουν τα κυδώνια σε μορφή γλυκού, μαρμελάδας, στο φούρνο, άλλοι σε φαγητά και πολλοί λιγότεροι ωμά.

εύκολη και ανάποδη κυδωνόπιτα

Δείτε επίσης μία εξαιρετική πανεύκολη συνταγή: Ψητά κυδώνια με χαρουπόμελο

Αυτά τα γνωρίζατε για τα κυδώνια;

Δεν είναι τυχαίο που οι Αρχαίοι είχαν το κυδώνι σε ιδιαίτερη εκτίμηση καθώς η διατροφική του αξία είναι αρκετά υψηλή. Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαλκό ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το κάλιο μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το ωμό κυδώνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και ενάντια στη διάρροια και τη δυσπεψία. Ο χαλκός του μειώνει τις βλάβες στους ιστούς, στηρίζει την υγεία των οστών και των νεύρων, ενώ υποστηρίζει και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.

κυδώνια

Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πεκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα). Θεωρείται αντιφλεγμονώδες, αντιικό και αντιαλλεργικό. Επίσης, θεωρείται αφροδισιακό για τις γυναίκες. Παράλληλα βοηθά τη γονιμότητα και μειώνει την εμφάνιση λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων.

Παράλληλα, περιέχει δύο πολύ σημαντικές ουσίες, τη θεαμίνη και τη ριβοφλαβίνη, που ενισχύουν τη μνήμη και την εγκεφαλική μας λειτουργία.

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα κυδώνια και τις ιδιότητές τους επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: Το «χρυσό μήλο» και οι πλούσιες ιδιότητές του

Εύκολη και λαχταριστή κυδωνόπιτα

Οπως προαναφέραμε, μπορείτε με τα κυδώνια που έχετε να κάνετε μία νόστιμη κυδωνόπιτα. Γίνεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς πολλά υλικά και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις ζαχαροπλαστικής.

ΥΛΙΚΑ
3-4 κυδώνια (ανάλογα με το μέγεθός τους)
600-700 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη και ξυλάκια
1 ποτήρι κρασί ή λικέρ της αρεσκείας σας
Γαρύφαλλο (καρφάκια)

Διαβάστε επίσης  Το ψυγείο σας μυρίζει άσχημα; Εφαρμόστε το κόλπο με τη βανίλια και διώξτε τις δυσάρεστες οσμές

Για τη ζύμη
4 αυγά
180 γρ. αλεύρι
150γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 ποτηράκι λικέρ (προαιρετικά)
½ κουταλάκι κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σκουπίζουμε τα κυδώνια με χαρτί κουζίνας για να φύγει το χνούδι, τα πλένουμε και τα ξανασκουπίζουμε.

κυδώνια
2. Τα κόβουμε στη μέση και τα καθαρίζουμε από μέσα για να φύγουν τα κουκούτσια και ενδεχομένως κάποια σημεία που μπορεί να είναι χαλασμένα. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, όσο μπορούμε να είναι στο ίδιο μέγεθος.

υλικά για κυδωνόπιτα
3. Αν θέλουμε να μαλακώσουν ελαφρώς και να πάρουν άρωμα, τα βράζουμε για 3-4 λεπτά σε μία κατσαρολίτσα με κρασί ή κάποιο λικέρ. Εμείς χρησιμοποιήσαμε λικέρ κανέλας, που «δένει» τέλεια, τόσο γευστικά όσο και αρωματικά με τα κυδώνια. Προσθέτουμε επίσης μερικά καρφάκια από γαρύφαλλο και ξυλάκια κανέλας.

υλικά για κυδωνόπιτα
4. Σε ένα στρόγγυλο ταψάκι, απλώνουμε 650γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου ή και ελαφρώς λιωμένο ώστε να απλώνετε). Από πάνω ρίχνουμε σχεδόν μία κούπα ζάχαρη και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Εμείς βάλαμε αρκετή καλά γιατί μας αρέσει. Εσείς μπορείτε να τη μειώσετε.

υλικά για κυδωνόπιτα

5. Ηρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τα κομμάτια του κυδωνιού. Τα βάζουμε ακτινωτά και στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

συνταγή για κυδωνόπιτα

6. Περνάμε στο δεύτερο μέρος της συνταγής μας που είναι η ζύμη. Στον κάδο του μίξερ, ή σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα και προαιρετικά το λικέρ. Τα χτυπάμε λίγο, μέχρι να ομογενοποιηθούν και ρίχνουμε το μείγμα μας πάνω από τα κυδώνια. Τόσο απλό…

υλικά για κυδωνόπιτα

7. Το απλώνουμε με μία μαρίζ ή με μία σπάτουλα για να καλύψει όλα τα κυδώνια και ψήνουμε την κυδωνόπιτά μας για περίπου 35 με 45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) στους 160ο.

εύκολη και ανάποδη κυδωνόπιτα

8. Οταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Αν θέλουμε, όταν τη σερβίρουμε, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. Ιδανικά, τη συνοδεύουμε και μαζί με το λικέρ που προσθέσαμε.

εύκολη και ανάποδη κυδωνόπιτα

Extra info: Μπορείτε φυσικά να αντικαταστήσετε τα κυδώνια με μήλα.

εύκολη και ανάποδη κυδωνόπιτα

Καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *