Καλοκαιρινά ρεβύθια φούρνου (ΦΩΤΟ)

Με πολύχρωμες πιπεριές, τριμμένη τομάτα και οτιδήποτε άλλο έχουμε στον κήπο μας

Το καλοκαιράκι οι περισσότεροι δεν προτιμούνε τα όσπρια… Η αλήθεια είναι, προσωπικά τουλάχιστον, πως μου έχουν λείψει και έτσι αναζητώ διάφορους τρόπους, περά από τους κλασικούς, για να τα καταναλώσω. Οπως παραδείγματος χάρη, μέσα σε σαλάτες και φυσικά σε μία πιο καλοκαιρινή εκδοχή τους, ώστε να καταναλώνονται το ίδιο ευχάριστα και κρύα.

Τα ρεβύθια είναι μία μεγάλη αγάπη… Ανοιξα λοιπόν το ψυγείο, είδα τι λαχανικά έχω φέρει από το χωριό και είπα να τα συνδυάσω. Ρεβυθάδα φούρνου λοιπόν, με πολύχρωμες πιπεριές, τριμμένη τομάτα, κρεμμύδι, σκορδάκι, μαϊντανό, συνοδευμένα με φέτα. Οτι πιο απλό, ελληνικό, κλασικό, καλοκαιρινό, θρεπτικό και πεντανόστιμο.

ΥΛΙΚΑ
400- 500 γρ. ρεβύθια
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
1 φύλλο δάφνης
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
3-4 πράσινες πιπεριές
3-4 πιπεριές φλωρίνης
1 μεγάλο καρότο
1 κουτ.γλυκ. κουρκουμά
1 κουτ.γλυκ. πάπρικα γλυκιά
Λίγη ζάχαρη
Μαϊντανό ή άνηθο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη
Ελαιόλαδο

EXTRA INFO: Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, προσθέστε και λίγη καυτερή πάπρικα, φρέσκια καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Από βραδίς βάζουμε τα ρεβύθια σε κρύο νερό με σόδα. Την επομένη, τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε για να μαλακώσουν, προσθέτοντας στο νερό ένα φύλλο δάφνης. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.

2. Οταν πια είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε, κρατώντας λίγο από το ζωμό τους. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και αφού κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Ρίχνουμε επίσης τις πιπεριές και όταν μαραθούν, την τριμμένη τομάτα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά και έτοιμη σάλτσα), τη ζάχαρη, τον κουρκουμά, την πάπρικα και τη ρίγανη. Στο τέλος, αλατοπιπερώνουμε…

3. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο. Ρίχνουμε τα ρεβύθια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με τη σάλτσα σας και ανακατεύουμε. Αν η σάλτσα μας δεν σκεπάζει τα όσπρια, τότε ρίχνουμε λίγο από το ζωμό.

4. Αν δεν έχουμε γάστρα, σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζουμε ώστε να αποκτήσουν τα ρεβύθια μία κρούστα από πάνω και να μελώσουν.
5. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα. Προτείνω με ένα κομμάτι λαχταριστή φέτα…

EXTRA TIP: Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δείτε ότι έχει στεγνώσει το φαγητό, τότε προσθέστε λίγο ζωμό ακόμα.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!