Κάντε χωρίς μίξερ τα πιο εύκολα και αφράτα τσουρέκια (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν επιχειρείτε να κάνετε για πρώτη φορά τσουρέκια ή αν δεν έχετε μίξερ για ζύμωμα, ή ταλαιπωρείστε με αυτό, τότε σίγουρα θα λατρέψετε την παρακάτω συνταγή για τσουρέκια.

Φανταστείτε τις μυρωδιές που θα πλημμυρίσουν το σπίτι σας, ακόμη και τη γειτονιά, από τα φρεσκοψημένα τσουρέκια. Η γεύση και η μυρωδιά τους θα ξετρελάνει τους πάντες ενώ εσείς δεν θα χρησιμοποιήσετε καν μίξερ για να τα φτιάξετε.

τσουρέκια Πάσχα συνταγή

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι λίγο χρόνο, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ενώ εσείς στο ενδιάμεσο μπορείτε να κάνετε τις υπόλοιπες δουλειές σας. Φυσικά, μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη από το βράδυ και να τα ψήσετε την επομένη.

Συνταγή για αφράτα τσουρέκια

Οπως προαναφέραμε, δεν χρειάζεται ούτε μίξερ, ούτε ιδιαίτερο ζύμωμα. Για τσουρέκια αφράτα, πεντανόστιμα και με ίνες.

τσουρέκια συνταγή υλικά

ΥΛΙΚΑ
Για τη μαγιά
100 γρ. νερό
100 γρ. αλεύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη

* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και νωπή μαγιά (70γρ.). Επίσης εμείς χρησιμοποιήσαμε αλεύρι απλό, που πήραμε από μύλο.

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
300 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κοφτό μαχλέπι
1 κουταλάκι κοφτό κακουλέ
Μισό κοφτό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
1 βανίλια
240 γρ. γάλα
150 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
3 αυγά
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Στο πρώτο στάδιο κάνουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 100 γρ. χλιαρό νερό, τα δύο φακελάκια ξηρή μαγιά (ή τη νωπή), το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τη μαγιά μας μισή ώρα με 45’ λεπτά για να φουσκώσει.

Διαβάστε επίσης  Μερομήνια 2024: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

2. Οταν πια η μαγιά μας θα έχει φουσκώσει, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και το χυμό πορτοκάλι.

3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, τη βανίλια, το ξύσμα από πορτοκάλι και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε λίγο τα υλικά με το χέρι. Στο τέλος ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει ζύμη.

4. Ηρθε η ώρα να σκεπάσουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη και να την αφήσουμε 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Εμείς την σκεπάσαμε με μία κουβέρτα.

5. Όταν πια είναι έτοιμη, την κόβουμε, αναλόγως πως θα κάνουμε τα τσουρέκια μας. Π.χ., αν θα κάνουμε δύο τσουρέκια, κόβουμε τη ζύμη σε έξι ίσα κομμάτια (εμείς τα ζυγίσαμε), πλάθουμε σε κορδόνια και πλέκουμε ανά τρία σε πλεξούδες. Μπορείτε να κάνετε φυσικά και τέσσερα τσουρεκάκια, αντίστοιχα τα κόβετε στα κομμάτια που πρέπει ή μπορείτε να κάνετε και ατομικά τσουρεκάκια σε διάφορα σχέδια. Ο καθένας ό,τι επιθυμεί.

τσουρέκια συνταγή

Δείτε επίσης: Τα πιο εύκολα και παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια

τσουρέκια συνταγή

6. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψί, τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε για ακόμη περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα για να φουσκώσουν. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 45’ λεπτά. Οταν πια είναι έτοιμα, τοποθετήστε τα πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν.

τσουρέκια Πάσχα συνταγή

EXTRA TIP: Σκεπάστε τα με μία λαδόκολλα από πάνω για να μην αρπάξουν.

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!

τσουρέκια Πάσχα συνταγή

τσουρέκια Πάσχα συνταγή