Κάντε πανεύκολα σπιτικό γιαούρτι με δύο υλικά

σπιτικό γιαούρτι

Απολαύστε το θρεπτικό επιδόρπιό σας σκέτο ή με ότι άλλο επιθυμείτε

Αν δείτε πόσο εύκολο είναι να κάνετε το δικό σας γιαούρτι, θα ξετρελαθείτε με την ιδέα και πλέον θα απολαμβάνετε το θρεπτικό αυτό επιδόρπιο φτιαγμένο αποκλειστικά από τα χεράκια σας.

Το γιαούρτι είναι από τις πιο ευκολοχώνευτες και ευεργετικές τροφές για τον οργανισμό μας και μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο, με δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, super foods και μέλι καθώς επίσης και να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική και στα γλυκά.

σπιτικό γιαούρτι

Γνωρίζετε πώς για να το φτιάξετε χρειάζεται μόνο δύο υλικά; Ποια είναι αυτά; Γάλα φυσικά και μαγιά!

Τι πρέπει να προσέξετε για να κάνετε το δικό σας γιαούρτι

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε ώστε το γιαούρτι σας να γίνει επιτυχημένο. Αρχικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλήρες γάλα. Αυτό μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο καθώς και μίξη αυτών.

γάλα

Το πλήρες γάλα θα κάνει πιο κρεμώδες το γιαούρτι σας και θα του προσδώσει πλούσια γεύση. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και νωπό γάλα. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία θα πρέπει να φιλτράρετε καλά το γάλα με ένα τουλπάνι για να φύγουν τα ξένα σώματα. Αν για μαγιά χρησιμοποιήσετε γιαούρτι, και αυτό θα πρέπει να είναι ολόπαχο και όχι γιαούρτι light.

σπιτικό γιαούρτι

Πώς θα κάνετε το γιαούρτι

Σε μία ψηλή κατσαρόλα με καλό πάτο, ρίχνετε το γάλα σας και σε μέτρια θερμοκρασία, αφήνετε να φτάσει μέχρι τους 85-90 βαθμούς.

Προσοχή: Δεν πρέπει να το βράσετε πολύ γιατί θα σκοτώσει τα βακτήρια που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το γιαούρτι σας και δεν θα πήξει.

Oταν το γάλα σας αρχίζει λοιπόν να βράζει το αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει και να φτάσει περίπου στους 45 – 40 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, αυτό θα το καταλάβετε όταν βάλετε μέσα το δάχτυλό σας, μετρήσετε μέχρι το 10 και δεν καείτε.

σπιτικό γιαούρτι

Σε μία κούπα ή μπολ, βάζετε λίγο από το ζεστό γάλα και 1-2 κουταλιές της σούπας από το έτοιμο γιαούρτι (μαγιά) ή στεγνή μαγιά και το αραιώνετε. Εμείς για δύο λίτρα γάλα, χρησιμοποιήσαμε, 2 κουταλιές μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα στο υπόλοιπο γιαούρτι και το ανακατεύετε. Οσο περισσότερη μαγιά προσθέσετε τόσο πιο εύκολα θα πήξει το γάλα, αλλά δεν θα έχει ξινή γεύση. Προσοχή, μην ξεπεράσει τις τρεις κουταλιές.

Μπορείτε να μεταφέρετε το γάλα σε ένα άλλο σκεύος ή τάπερ και στη συνέχεια, το σκεπάζετε με μία κουβέρτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος.

Εμείς συνήθως, όπως μας έμαθε γιαγιά μας, κάνουμε τη διαδικασία το απόγευμα και αφήνουμε το γιαούρτι όλο το βράδυ.

σπιτικό γιαούρτι

Μπορείτε εναλλακτικά να το τοποθετήσετε στο φούρνο τυλιγμένο σε πετσέτα στους 50 βαθμούς και να το αφήσετε για 5 ώρες.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το γιαούρτι πρέπει να μείνει ζεστό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διαφορετικά τα βακτήρια δεν θα πολλαπλασιαστούν και δεν θα πήξει.

Δείτε επίσης: Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό ταχίνι (ΒΙΝΤΕΟ)

Οταν πλέον έχει πήξει και είναι έτοιμο το τοποθετείτε στο ψυγείο. Αν το αφήσετε να πήξει από το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες καλό είναι στη συνέχεια να μείνει στο ψυγείο μέχρι το απόγευμα – περίπου για οκτώ ώρες.

σπιτικό γιαούρτι

Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο έως και 14 ημέρες.

Να θυμάστε: Πάνω από τους 50 βαθμούς το γιαούρτι γίνεται ξινό ενώ κάτω από τους 45 η πήξη είναι ατελής και χαμηλότερα από 40 σχεδόν δεν πήζει.

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.