Κάντε το πιο εύκολο, γρήγορο και οικονομικό λικέρ!

Αρωματικό και εύγευστο, με τρία μόλις υλικά. Σίγουρα θα εντυπωσιάσετε…

Κάθε φορά που το προσφέρω σε φίλους και γνωστούς εντυπωσιάζονται από το άρωμα και τι γεύση του. «Τι είναι αυτό», ρωτάνε και όταν τους λέω «αρμπαρόριζα» πολλοί το έχουν ακουστά και άλλοι πάλι όχι. «Είναι πολύ ιδιαίτερο, με μοναδική γεύση και σίγουρα θα φτιάχνετε δύσκολα» σχολιάζουν και εγώ απλά χαμογελώ.

Το μόνο, ίσως δύσκολο, είναι να βρείτε φύλλα αρμπαρόριζας, ειδικά αυτή την εποχή, καθώς δεν αντέχει στο κρύο, ωστόσο εγώ φρόντισα να έχω μία γλάστρα και αυτές τις μέρες φυσικά την φιλοξενώ μέσα στο σπίτι. Ετσι, έχω λικεράκι όποια περίοδο θέλω, μια και το άλλο μυστικό του συγκεκριμένου λικέρ, είναι πως δεν χρειάζεται ήλιο, ούτε πολλές μέρες για να γίνει. Κάτι ακόμη που το κάνει δελεαστικό, είναι πως είναι οικονομικό, καθώς χρειάζεται απλή ρετσίνα για να γίνει, ή λευκό ή κόκκινο κρασί. Μπορείτε βέβαια και με βότκα ή γράπα, αλλά σας προτείνω τα δύο πρώτα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…
Θα χρειαστείτε μόνο τρία υλικά
1. 1 λίτρο ρετσίνα, ή λευκό κρασί, ή ερυθρό οίνο (όχι γλυκό)
2. 250-500 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)
3. 30-40 φύλλα αρμπαρόριζας (ανάλογα με το μέγεθος και πόσο έντονο το θέλουμε)

Τι κάνουμε
1. Πλένουμε τα φύλλα, τα σκουπίζουμε σχολαστικά και τα τοποθετούμε στο βάζο.
2. Τοποθετούμε τη ζάχαρη και τη ρετσίνα ή το κρασί.
3. Το βάζουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος (με την έννοια να μην το χτυπάει ο ήλιος) και καθημερινά το ανακινούμε ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.
4. Το αφήνουμε 20 μέρες τουλάχιστον, καλό θα ήταν και ένα μήνα. Επειτα δοκιμάζουμε και αν θέλουμε και άλλη ζάχαρη, μπορούμε να προσθέσουμε. Σ’ αυτή την περίπτωση το αφήνουμε και άλλο μέχρι να διαλυθεί.
5. Σουρώνουμε με γάζα και το αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι.

Χρήσιμες πληροφορίες
* Δεν χρειάζεται να βάλουμε κανέλα, γλυκάνισο κτλ γιατί από μόνη της η αρμπαρόριζα είναι αρωματική. Η χρήση τους λοιπόν είναι προαιρετική.
* Ότι κρασί και αν χρησιμοποιήσουμε, λευκό, ροζέ ή κόκκινο, θα πάρει και το ανάλογο χρώμα.
* Για βότκα ή τσίπουρο πρώτα θα χρειαστεί να κάνετε ένα σιρόπι με ζάχαρη, νερό να το ανακατέψετε με τη βότκα και να βάλετε τα φύλλα. Αφήνετε μέχρι να χρωματιστεί πράσινο το ποτό.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Εκτός από την υπέροχη και ξεχωριστή του γεύση, είναι και θεραπευτικό. Εχει χαλαρωτικές ιδιότητες, δρα ενάντια στο άγχος, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, μειώνει τη χοληστερόλη και εξαφανίζει άφθες και καούρες από τον οισοφάγο.
Μία υπέροχη ιδέα και για δωράκι. Κάντε το και θα με θυμηθείτε…
Καλή σας επιτυχία και στην υγειά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *