Λατρεμένα ποντιακά πισία (ΒΙΝΤΕΟ)

Εύκολα και πεντανόστιμα, συνδυάζουν την απλότητα με τη φαντασία

Αν ασχοληθείτε λίγο με την ποντιακή κουζίνα τότε σίγουρα θα ανακαλύψετε πως συνδυάζει την απλή τεχνική, με τα αγνά υλικά, τη γεύση και την ποιότητα. Μία κουζίνα που επιμένει, αντιστέκεται και παραμένει πιστή στην παράδοση.

Μεταξύ των αγαπημένων μου ποντιακών συνταγών, συγκαταλέγονται τα πισία, ατομικές πίτες, αφράτες ή τραγανές, με γέμιση ή μη. Εύκολες στην εκτέλεσή τους, μπορούν να κερδίσουν και τον πιο δύσπιστο ενώ αν τις δοκιμάσετε μία φορά, θα κολλήσετε σίγουρα!

IMG 20170606 192333104

ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό αλεύρι
2 ξηρές μαγές
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κούπα του τσαγιού ηλιέλαιο
Νερό, προσοχή χλιαρό, όσο πάρει
* Αν θέλετε τη μισή ποσότητα, μειώνεται επίσης τις δόσεις στο μισό.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
Αν θέλουμε να βάλουμε και γέμιση (σας προτείνω να δοκιμάσετε, σκέτες και μη) τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικό θέλετε, όπως: Φέτα, ανθότυρο, πατάτα, κρεμμυδάκι, γαλοπούλα, κασέρι κτλ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ηλιέλαιο και το χλιαρό νερό, όσο πάρει. Παράλληλα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο ακόμη αλεύρι.
2. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή, λεία και να μη κολλάει στα χέρια.
3. Την αφήνουμε για 10 λεπτά, τη ζυμώνουμε και πάλι ελαφρώς και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Την αφήνουμε για μία ώρα να ξεκουραστεί.
4. Η ζύμη μας έχει πια φουσκώσει. Τη ζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες.

IMG 20170606 184253761

5. Ανοίγουμε σε στρόγγυλο (αν είναι και λίγο ακανόνιστο το σχήμα δεν πειράζει) λεπτό φύλλο και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, και τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

IMG 20170606 184543609

6. Στο τέλος, τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί καλά το λάδι.

IMG 20170606 185642862

ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΙΣΙΑ
Στα γεμιστά πισία, ανοίγουμε το φύλλο, βάζουμε μία κουταλιά από γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Κλείνουμε τις άκρες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και τρυπάμε την επιφάνεια για να φουσκώσουν ομοιόμορφα. Τηγανίζουμε και πάλι και από τις δύο πλευρές.

IMG 20170606 185837316

Χρήσιμες πληροφορίες
* Αν θέλετε τα σκέτα πισία σας (χωρίς γέμιση) να είναι τραγανά, το φύλλο που ανοίγετε πρέπει να είναι πολύ λεπτό.
* Σκέτες οι πίτες είναι πεντανόστιμες και μπορούν να συνδυάσουν άψογα ένα γεύμα σας.
* Αν επιλέξετε να τα κάνετε με γέμιση, τα πιτάκια είναι αφράτα και σίγουρα θα σας ξετρελάνουν. Η συνταγή είναι περίπου παρόμοια με τα λεγόμενα πιροσκί, απλά εδώ τα φύλλα είναι μεγαλύτερα.
* Μπορείτε να τα «γλυκάνετε» επίσης, βάζοντας από πάνω μέλι, ή πετιμέζι ή ζάχαρη.
* Σερβίρονται ζεστά, χλιαρά ή κρύα.
* Αν ετοιμάσετε σήμερα τη ζύμη και θέλετε να τα τηγανίσετε την επομένη, τότε τη βάζετε στο ψυγείο, με την πετσέτα από πάνω. Θα γίνουν το ίδιο τραγανά και νόστιμα.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!

IMG 20170606 192518538

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *