Μοναστηριακή συνταγή για κόλυβα

κόλυβα μοναστηριακή συνταγή κόλλυβα ψυχοσάββατο

Ποιος είναι ο συμβολισμός τους

Κόλυβα ή κόλλυβα ετοιμάζουμε τα Ψυχοσάββατα, δηλαδή τα Σάββατα πριν τις Κυριακές της Απόκρεω, της Τυρινής και της Α΄ Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής καθώς και κάθε φορά που θέλουμε να τελέσουμε στο Ναό επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των αγαπημένων κεκοιμημένων μας προσώπων.

Τι είναι όμως τα κόλυβα; Είναι βρασμένο κυρίως σιτάρι, το οποίο συμβολίζει το θάνατο, την ταφή και την ανάσταση των σωμάτων.

Είναι σύμβολο του ανθρώπινου σώματος, επειδή αυτό τρέφεται και αυξάνει με το σιτάρι. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Κύριος παρομοίασε το θεουπόστατο Σώμα Του με το σπυρί του σιταριού, έτσι λέγοντας στο δωδέκατο κεφάλαιο του κατά Ιωάννη αγίου Ευαγγελίου: «το σπυρί του σιταριού εάν πέφτοντας στη γη δεν πεθάνει, μένει μοναχό του (και δεν πολλαπλασιάζεται) εάν όμως πεθάνει, πολύ καρπό φέρνει».

Με αφορμή το Ψυχοσάββατο, δείτε πώς μπορείτε να κάνετε κόλυβα.

Δείτε επίσης: Ψυχοσάββατο: Μία ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών μας

Αγιορείτικη συνταγή για κόλυβα

Η παρακάτω συνταγή προέρχεται από το Αγιο Ορος.

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό σιτάρι
2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά
Για την επικάλυψη: άχνη ζάχαρη και κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βράζουμε το σιτάρι τόσο ώστε να μη χυλώσει. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα για να τραβήξει το νερό του.

2. Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα πιέζουμε από πάνω με μία λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη.

3. Αν τα κόλυβα είναι για μνημόσυνο ή τρισάγιο, σχηματίζουμε στην επιφάνεια ένα σταυρό με κανέλα ή αμύγδαλο ή σπόρους από ρόδι. Αν είναι για εορταζόμενο Αγιο, σχηματίζουμε τη μορφή του Αγίου με κανέλα ή φυσικά χρώματα.

H συνταγή είναι από το βιβλίο Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές του π. Νικήτα – Ι. Κ. Παναγίας της Πορταϊτισσας, Αγιον Ορος.