Ο τρόπος για να καθαρίσουμε εύκολα τα σπαράγγια (ΒΙΝΤΕΟ)

σπαράγγια πώς να τα καθαρίσουμε

Πώς μπορούμε να τα μαγειρέψουμε, να τα συντηρήσουμε και τα οφέλη τους στην υγεία μας

Τα σπαράγγια μπορεί να είναι ένα «παρεξηγημένο» λαχανικό στην Ελλάδα, στο εξωτερικό όμως κάνουν θραύση τόσο για την εκλεπτυσμένη γεύση τους όσο και για τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε πολύ τα σπαράγγια στην κουζίνα και τη διατροφή μας, ίσως οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα γι’ αυτά, παρότι στη χώρα μας καλλιεργούνται, εξάγονται και ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα.

Διαβάστε: Τα ελληνικά σπαράγγια ταξιδεύουν στην Ευρώπη – Εμπόδια αλλά και αισιοδοξία για μια καλή χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Στην Ελλάδα το σπαράγγι εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια». Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.

πράσινα και λευκά σπαράγγια

Σπαράγγια συναντούμε σε διάφορους τόνους του πράσινου, του λευκού αλλά και του μοβ. Τα άγρια έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και η γεύση τους είναι μοναδική.

Εμείς προμηθευτήκαμε λευκά σπαράγγια από την Πιπεριά Πέλλας… Παρακάτω σας δείχνουμε πώς μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα καταναλώσετε αλλά και να μάθετε τα οφέλη τους στην υγεία μας.

πράσινα σπαράγγια

Πώς καθαρίζουμε τα σπαράγγια

1. Πλένουμε καλά τα σπαράγγια μας και στη συνέχεια κόβουμε και πετάμε 2 – 3 εκατοστά από τη βάση τους. Εναλλακτικά, μπορούμε με το χέρι να δούμε το σημείο που λυγίζει το σπαράγγι και να το σπάσουμε. Αυτό κάθε φορά θα διαφέρει, ανάλογα με το σπαράγγι αλλά και το είδος του, αν είναι δηλαδή, πράσινα, λευκά, ακόμη και μοβ.

2. Με το πίλερ (peeler) ξεφλουδίζουμε τις ενοχλητικές ίνες στον μίσχο των σπαραγγιών. Προσέχουμε να μην πειράξουμε τις κορυφές, που είναι ευαίσθητες. Στα άγρια σπαράγγια αυτό δεν χρειάζεται να το κάνετε καθώς είναι πολύ λεπτά και τρυφερά.

3. Τα πλένουμε ξανά και είναι έτοιμα για χρήση.

Πώς μπορούμε να τα βράσουμε

Ο τρόπος που ενδείκνυται για το βρασμό τους είναι τα δέσουμε με σπάγκο και να τα τοποθετήσουμε σε όρθια θέση σε βαθύ κατσαρολάκι, με αλατισμένο νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Οι κορυφές μπορούν να προεξέχουν ώστε να μαλακώσουν από τον ατμό του νερού.

Από την άλλη, μπορούμε να τα βυθίσουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια να τα κρυώσουμε σε παγωμένο νερό (ενδεχομένως με παγάκια) για να διακοπεί ο βρασμός και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Προσοχή: Μην τα παραβράσετε γιατί θα λιώσουν. Τα σπαράγγια τρώγονται αλ ντέντε. Εναλλακτικά, μπορούμε φυσικά να τα ψήσουμε είτε στο φούρνο με λίγο λαδάκι, είτε στο γκριλ.

πράσινα σπαράγγια
Πώς αλλιώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε

Μπορούμε να τα απολαύσουμε, είτε ως σαλάτα, βραστά ή στον ατμό, σοτέ, ψητά, στο τηγάνι, στο φούρνο ογκρατέν, ριζότο, σούπα και άλλα.

Ενας ωραίος συνδυασμός είναι και με αυγά. Τα πολύ τρυφερά τρώγονται ωμά λεπτοκομμένα σε φλούδες με το πίλερ ή σε μαντολίνο σαν να ξυρίζουμε φλούδα φλούδα στην σαλάτα. Συνοδεύουν τέλεια κρέας ψητό ή ψάρι.

άγρια σπαράγγια

Πώς επιλέγουμε τα σπαράγγια

Κατάλληλη εποχή για τα σπαράγγια είναι η Ανοιξη. Τα άγρια τα βρίσκουμε από τις αρχές Μαρτίου ενώ τα καλλιεργήσιμα, όλο τον χρόνο.

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε σπαράγγια, πρώτα πρέπει να δείτε το χρώμα τους και αν μίσχος είναι κλειστός και σφιχτός. Αυτό είναι δείγμα φρεσκάδας. Οσο πιο ανοιγμένα είναι τα φύλλα-λουλούδια στο κεφαλάκι τόσο πιο μπαγιάτικο είναι το λαχανικό.

Καταλαβαίνουμε επίσης ότι είναι φρέσκα όταν είναι άκαμπτα και δεν λυγίζουν. Ο κορμός τους πρέπει να είναι σκληρός.

σπαράγγια

Πώς διατηρούμε τα σπαράγγια

Τα σπαράγγια δεν είναι ένα ανθεκτικό λαχανικό, γι’ αυτό φροντίζουμε να το καταναλώσουμε το πολύ μέσα σε 3 ημέρες μετά την αγορά τους. Αν τα βάλουμε στο ψυγείο, μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και 5 ημέρες. Στην περίπτωση που διαλέξουμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, φροντίζουμε να τα πλύνουμε, να τα στεγνώσουμε καλά, να τα τυλίξουμε με ένα καθαρό χαρτί και στο τέλος να τα αποθηκεύσουμε σε μια πλαστική σακούλα.

Τα ολόφρεσκα διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας για 1-2 ημέρες, τοποθετώντας τα σε βάζο με νερό όπως τα λουλούδια. Φυσικά μπορούμε να τα διατηρήσουμε την κατάψυξη γι’ αρκετό διάστημα. Αφού τα καθαρίσουμε, τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για 1’ και μετά αντίστοιχα σε παγωμένο νερό για άλλο 1’.

Μετά τα στεγνώνουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί και τα τοποθετούμε σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Οταν τα μαγειρέψουμε δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε.

σπαράγγια σαλάτα

Σπαράγγια: Δέκα εκπληκτικά οφέλη

1. Βοηθούν στο αδυνάτισμα

Εχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες (μόλις 32 ανά φλιτζάνι) και πολλές διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Τα σπαράγγια σας χορταίνουν, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

2. Προλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού

Εχουν υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ ασπαραγίνη, το οποίο είναι φυσικό διουρητικό, γι’ αυτό βοηθούν να αποφύγετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

3. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα μοβ σπαράγγια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

σπαράγγια με αυγά

4. Πλούσια σε βιταμίνη Ε

Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τα κύτταρα από την ανεξέλεγκτη δράση των ελευθέρων ριζών.

5. Είναι αφροδισιακά

Λόγω της βιταμίνης Β6 και του φυλλικού οξέος που περιέχουν, αυξάνουν την ερωτική διάθεση. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε διεγείρει τις ορμόνες φύλου, δηλαδή τα οιστρογόνα στις γυναίκες και την τεστοστερόνη στους άνδρες.

6. Βοηθούν να αντιμετωπίσετε το hangover

Μελέτη του 2009 έδειξε τα μέταλλα και τα αμινοξέα των σπαραγγιών προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες του αλκοόλ.

σπαράγγια ψητά με μπεικον

7. Καταπολεμούν το φούσκωμα

Λόγω των πρεβιοτικών που έχουν εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου και μειώνουν τα αέρια.

8. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ

Τέσσερα σπαράγγια καλύπτουν το 22% των ημερήσιων αναγκών σε φολικό οξύ. Ωφελούν ιδιαίτερα τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα φολικού οξέος επί ένα χρόνο πριν τη σύλληψη, μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης κατά 50% συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν φολικό οξύ.

9. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ

Είναι η βιταμίνη που βοηθά στην πήξη του αίματος, ενώ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.

σπαράγγια αλα κρεμ

10. Βελτιώνουν τη διάθεση

Το φολικό οξύ που περιέχουν τα σπαράγγια, βελτιώνει τη διάθεση και απομακρύνει την ευερεθιστότητα. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει σύνδεση των χαμηλών επιπέδων φολικού οξέος και βιταμίνης Β12 με την κατάθλιψη. Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης.

σπαράγγια

Πηγή ιατρικών στοιχείων: onmed.gr