Θυμίζει λουκουμάδες, ντόνατς και τηγανίτες μαζί!
Η ζύμη τους είναι αφράτη και λαχταριστή και δεν υπάρχει περίπτωση να φάτε και να μη γλύφετε τα δάχτυλά σας. Πρόκειται για τα ωτία, μία παραδοσιακή ποντιακή συνταγή, με αγνά υλικά, που διαδόθηκε από γενιά σε γενιά.
Ομνέζ’νε με τ’ωτίν τ’αθρωπί και για τ’ατό λέγουν’ατα ωτία.
Δηλαδή, μοιάζουν με το αυτί του ανθρώπου και γι’ αυτό τα λένε ωτία (ωτίν, ενικός, αρχαία ελλενικά: οὖς, τα ωτία> τα ουτία>ταβτία>ταφτία>τ’αφτί).
Τα ωτία για τους Πόντιους αποτελούν το γλύκισμα της χαράς. Προσφέρονταν σε διάφορες γιορτές, αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις, ακόμη και τη Σαρακοστή.
Η συνταγή τους είναι εύκολη και οικονομική ενώ παρότι τηγανίζονται, δεν απορροφούν πολύ λάδι και δεν είναι καθόλου βαριά. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε ως πρωινό, ως δεκατιανό ή απογευματινό ενώ αρέσουν πολύ στα παιδιά, τόσο για το σχήμα τους, καθώς μοιάζουν με αυτάκια, όσο και για τη γεύση τους, ειδικά αν τα συνοδέψετε με μέλι ή ζάχαρη άχνη καθώς τους θυμίζουν πολύ, όπως προαναφέραμε, τους λουκουμάδες ή τα ντόνατς.
Για την παρουσίαση της συνταγής «Ωτία», βρεθήκαμε στη Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών, όπου οι αδελφές Βαγγελίτσα και Σοφία Βασιλειάδου, μας έδειξαν την παραδοσιακή ποντιακή συνταγή.
ΣΥΝΤΑΓΗ – ΩΤΙΑ
ΥΛΙΚΑ
350 γρ. γιαούρτι αγελάδας
1 φλυτζάνι γάλα
4 αυγά
1/3 φλ. Σπορέλαιο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
10 κουταλιές ζάχαρη
2-3 πρέζες αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα
Ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια (προαιρετικά)
Μέλι, ζάχαρη ή κανέλα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι και το γάλα.
2. Ρίχνουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε.
3. Ζυμώνουμε, μέχρι να αποκτήσουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι, που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ.
4. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα ρολού, την κόβουμε σε 5 κομμάτια και πλάθουμε κάθε κομμάτι σε σχήμα σφαιρικό. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για 30′.
5. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε στρόγγυλο ή τετράγωνο σχήμα. Προσοχή: Δεν πρέπει να κάνουμε το φύλλο πολύ ψιλό.
6. Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι, ροδάκι ζύμης ή ροδάκι πίτσας (ότι έχετε), κόβουμε σε κάθετες λωρίδες με φάρδος περίπου 2 εκατοστά και στη συνέχεια, κόβουμε σε διαγώνια σε ρόμβους, κάνοντας παράλληλα μία τρύπα στη μέση του ρόμβου.
7. Πιάνουμε τη μια άκρη της ζύμης και την περνάμε μέσα από την τρύπα. Έτσι, σχηματίζουμε τα ωτία, που μοιάζουν με αυτάκια. Τα αραδιάζουμε όλα πάνω σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
8. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ωτία σε τηγάνι με λάδι που έχει ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
9. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
10. Τα σερβίρουμε σκέτα, με ζάχαρη άχνη, μέλι ή κανέλα.
Extra tips: Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή για να φουσκώσουν σωστά. Αν η φωτιά είναι χαμηλή, θα ρουφήξουν πολύ λάδι ενώ αν είναι πολύ δυνατή, θα καούν από έξω και από μέσα δεν θα ψηθούν σωστά.
Προσοχή: Μην τα τηγανίσετε μέχρι να σκουρύνουν πολύ γιατί θα πικρίσουν.
Καλή σας όρεξη!!!