Παραδοσιακό λικέρ με κούμαρα (ΦΩΤΟ)

Αρωματικό, με ιδιαίτερη γεύση και πλούσιο σε βιταμίνη C

Οπωσδήποτε, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή θα κάνω λικέρ με τα αγαπημένα μου κούμαρα. Μου αρέσει πολύ η ιδιαίτερη γεύση τους και το βρίσκω εξαιρετικό δωράκι για αγαπημένα πρόσωπα και γνωστούς, ενόψει μάλιστα και των εορτών που ακολουθούν.

Αν βρείτε κούμαρα, εκτός του ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά ή να κάνετε μαρμελάδα, μην παραλείψετε να κάνετε και το λικέρ σας. Είναι τόσο απλό, εύκολο και οικονομικό ενώ η ιδιαίτερη γεύση του θα σας αποζημιώσει.

Στα μέρη μου, στα κούμαρα προτιμούμε μόνο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και όχι πολύ δυνατό, διότι με τη ζύμωση θα βγει εξίσου δυνατό και το λικέρ. Αυτό βέβαια είναι θέμα γούστου, όπως και η ποσότητα της ζάχαρης. Επιπροσθέτως, στο συγκεκριμένο λικέρ, δεν βάζω κανέλα ή γαρύφαλλα, γιατί θέλω να διατηρήσω αυτούσιο το άρωμα του κούμαρου. Εσείς, μπορείτε να το κάνετε όπως θέλετε…

ΥΛΙΚΑ


1 – 1,5 κιλό κούμαρα
1 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
500 γραμμ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε και στεγνώνουμε με προσοχή τα κούμαρα ώστε να μη μας λιώσουν.
2. Τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό βάζο και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
3. Προσωπικά, αφήνω το μείγμα έτσι μερικές μέρες ώστε να βγάλουν τα κούμαρα τα ζουμιά τους.


4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τσίπουρο και το αφήνουμε περίπου για δύο μήνες.
5. Το πρώτο διάστημα, ανακινούμε καθημερινά το βάζο. Οσο περισσότερο διάστημα παραμένει εκεί, τόσο το καλύτερο.

Δείτε επίσης: Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης

EXTRA TIP: Αν αφήσετε το βάζο στον ήλιο, η διαδικασία της ζύμωσης γίνεται γρηγορότερα και το λικέρ σας θα έχει ένα διαυγές πορτοκαλί χρώμα. Μπορείτε όμως να το κρατήσετε και σε σκοτεινό μέρος, σίγουρα θα καθυστερήσει περισσότερο, θα πάρει όμως πιο σκούρο και βαθύ χρώμα.
Κάτι άλλο που θα ήθελα να αναφέρω είναι πως μου αρέσει να διατηρώ κάποια κούμαρα στο λικέρ, που διατηρήσαν αναλλοίωτη τη μορφή τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οταν μαζέψετε τα κούμαρα, προσέξτε να μην είναι λιωμένα, διότι μπορεί αυτό να επηρεάσει τη γεύση του λικέρ.

Καλή επιτυχία!!!