Ποιος δεν λατρεύει τον παραδοσιακό χαλβά με ταχίνι, που έχει την τιμητική του την περίοδο της Σαρακοστής.
Ο χαλβάς με ταχίνι, ή μακεδονικός χαλβάς όπως τον ξέρουμε, ή ο χαλβάς του μπακάλη, οι παλαιότεροι, είναι ο αγαπημένος μας χαλβάς, την περίοδο της νηστείας.
Ο συγκεκριμένος τύπος χαλβά, έχει υψηλή διατροφική και θερμιδική αξία.
Αν δείτε πόσο εύκολο είναι να τον κάνετε, θα ξετρελαθείτε.
Συνταγή για σπιτικό χαλβά με ταχίνι
ΥΛΙΚΑ
450 γρ. ταχίνι
260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. γλυκόζη ή μέλι
50 γρ. νερό
1 βανίλια
Προαιρετικά: Κακάο, ξηρούς καρπούς, κουβερτούρα
EXTRA INFO: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι. Μπορείτε επίσης να κάνετε το δικό σας ταχίνι. Δείτε πως γίνεται.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, ή το μέλι και το νερό. Παράλληλα, σε ένα μπολ τοποθετούμε το ταχίνι.
2. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη να λιώσει και την αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται καραμέλα. Οταν το χρώμα σκουρύνει και γίνει καραμελέ, το σιρόπι είναι έτοιμο.
3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά, σε 3-4 δόσεις, το σιρόπι μέσα στο μπολ με το ταχίνι, αναδιπλώνοντας με μία σπάτουλα ή με μία ξύλινη κουτάλα για να «δέσουν» τα υλικά.
4. Προσθέτουμε και τη βανίλια μας. Σ’ αυτή τη φάση, αν θέλουμε βάζουμε κακάο, ξηρούς καρπούς κτλ. και ανακατεύουμε απαλά.
5. Το μείγμα άρχισε να πήζει και να μοιάζει με ζύμη. Το τοποθετούμε σε μία φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε επίσης: Xαλβάς σιμιγδαλένιος
Οταν κρυώσει, είναι έτοιμο για να το απολαύσετε.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!
EXTRA INFO: Αν προτιμήσετε μέλι, κάνετε την ίδια διαδικασία, χωρίς να προσθέσετε τίποτα από τα παραπάνω. Οπως και να έχει, το σιρόπι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην καεί.