Σπιτική μαρμελάδα φράουλα με τρία υλικά!

μαρμελάδα φράουλα

Κρατήστε τη γεύση της φράουλας σε βαζάκια όλο το χρόνο

Από τις αγαπημένες μας μαρμελάδες, σίγουρα είναι η μαρμελάδα φράουλα.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μαρμελάδα φράουλα: Υπέροχη μυρωδιά, υπέροχο χρώμα και φυσικά, υπέροχη γεύση.

Τώρα που οι φράουλες είναι σε αφθονία, εκμεταλλευτείτε την εποχή και κάντε μαρμελάδα φράουλα, με τρία μόλις υλικά, εύκολα και γρήγορα.

Δε χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες δεξιότητες στην κουζίνα, μιας και η συνταγή είναι απλή, αρκεί να τηρήσετε βασικούς κανόνες και να μην αντισταθείτε στη λαχτάρα σας να γευτείτε μία μαρμελάδα από τα χεράκια σας.

Συνταγή μαρμελάδα φράουλα

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φράουλες
500 ή 750 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Μισό λεμόνι
Βανίλια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Επιλέγουμε φρέσκιες μυρωδάτες, ώριμες και σφιχτές φράουλες. Βγάζουμε τα κοτσανάκια, τις πλένουμε σχολαστικά και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη. Προηγουμένως έχουμε «σπάσει» λίγο τις φράουλες (τις ζουλάμε), αναλόγως πως θέλουμε τη μαρμελάδα μας.

Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φράουλας δεν τις ζουλάμε πολύ, αν θέλουμε να γίνει πιο λεία κάνουμε το αντίθετο.

Σ’ αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε και τη βανίλια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τις φράουλες, από 1-2 ώρες έως και ολόκληρη τη νύχτα. Εμείς τις αφήσαμε για 2 ώρες και η ζάχαρη έλιωσε. Που και που ανακατεύουμε λίγο.

2. Πλέον, ήρθε η ώρα για να βάλουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και στη συνέχεια δυναμώνουμε. Ξαφρίζουμε τον αφρό που πιθανότατα θα δημιουργηθεί ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αυτό θα διαρκέσει από 25 έως 30 λεπτά. Σε περίπτωση που έχετε θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 105° C, τουλάχιστον.

Μετά από μισή ώρα, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε για λίγο, μέχρι να πάρει μία βράση.

3. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα. Οταν κρυώσει είναι έτοιμη να τη γευτούμε. Αν κάνουμε αρκετή, την αποθηκεύουμε και την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο ή κάνουμε εκλεκτά και πεντανόστιμα δωράκια στους αγαπημένους μας.

EXTRA TIPS: Αν δε θέλουμε να κάνουμε γλυκιά τη μαρμελάδα μας, αφαιρούμε ζάχαρη. Προσοχή όμως, δεν κάνει να αφαιρέσετε πολύ γιατί δε θα «δέσει» σωστά. Η ζάχαρη λειτουργεί και ως συντηρητικό.

-Επίσης, δεν κάνει να ξεπεράσετε το χρόνο βρασίματος. Οσο περισσότερο βράζει η μαρμελάδα τότε μειώνονται τα υγρά και ταυτόχρονα η ζάχαρη καραμελώνει και σκουραίνει.

-Σε περίπτωση που δε θέλετε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φράουλας, τότε μπορείτε να χτυπήσετε τις φράουλες στο μπλέντερ για πιο λείο αποτέλεσμα.

Συμβουλή: Μη μουλιάζετε τις φράουλες γιατί ρουφούν νερό. Για το λόγο αυτό, αφαιρέστε και το κοτσάνι πριν τις πλύνετε.

Καλή σας επιτυχία!

Δείτε επίσης: Απίθανη σπιτική μαρμελάδα από κορόμηλα του βουνού (ΦΩΤΟ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *