Σπιτικοί κύβοι λαχανικών γεμάτοι νοστιμιά και χωρίς συντηρητικά

σπιτικοί κύβοι λαχανικών

Ο πανεύκολος τρόπος για να τους κάνετε μόνοι σας

Οι κύβοι λαχανικών χαρίζουν νοστιμιά στο φαγητό μας, στον αντίποδα όμως, πολλοί εξ αυτών περιέχουν επεξεργασμένα λίπη, τεχνητά ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά, σίγουρα περιττό αλάτι και άλλα.

Μακρόχρονα λοιπόν, οι κύβοι λαχανικών ναι μεν ενισχύουν τη γεύση, σε καμία περίπτωση όμως δεν ωφελούν την υγεία μας. Εκτός, αν επιλέξετε να βάλετε στη ζωή σας τους σπιτικούς κύβους λαχανικών, που θα κάνετε μόνοι σας, με τα χεράκια σας και με υλικά που σας αρέσουν.

σπιτικοί κύβοι λαχανικών

Οι σπιτικοί κύβοι λαχανικών γίνονται τόσο γρήγορα και εύκολα και κρύβουν μέσα στους όλη τη νοστιμιά της φύσης, που όταν τους κάνετε για πρώτη φορά και δείτε πόσο εύκολο είναι, δεν θα ξαναγοράσετε.

Οι… δικοί μας σπιτικοί κύβοι λαχανικών

Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας πως κάναμε τους δικούς μας σπιτικούς κύβους. Μπορείτε φυσικά να κάνετε παρόμοια τη συνταγή ή με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα φυσικά με τα φρέσκα λαχανικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

λαχανικά

ΥΛΙΚΑ
Χρησιμοποιούμε περίπου 1 κιλό λαχανικά εποχής
3- 4 κρεμμύδια (ανάλογα το μέγεθος)
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 καρότα (ανάλογα το μέγεθος)
Σέλινο και σελινόριζα
3 πράσινες πιπεριές
2 πράσα
Μαϊντανό
Παντζαρόφυλλα
Ελαιόλαδο (μισή κούπα)
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό

EXTRA INFO
Μπορείτε φυσικά να βάλετε και άλλα λαχανικά, όπως κόκκινες, κίτρινες πιπεριές, κολοκυθάκια, σπανάκι, φινόκιο κτλ. Οπως προαναφέραμε, καλό είναι να είναι εποχής. Αν είναι από τον κήπο σας, ή βιολογικά, ακόμη καλύτερα. Δεν προτιμούμε λαχανικά που όταν μείνουν μυρίζουν, όπως κουνουπίδι, λάχανο κτλ. Εσείς μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε.

EXTRA TIP
Για να γίνουν πιο νόστιμοι οι κύβοι μας, αντί για νερό, εμείς χρησιμοποιήσαμε το ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε νωρίτερα. Ετσι κάναμε έναν συνδυασμό ζωμού με λαχανικά για έξτρα νοστιμιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Μην το παρακάνετε με τα αρωματικά, για να μην καλύπτει τη γεύση των υπόλοιπων λαχανικών, ούτε φυσικά με το αλάτι.

λαχανικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλέναμε καλά και καθαρίσαμε όλα τα λαχανικά μας.

2. Τα τοποθετήσαμε σε μία κατσαρόλα, και προσθέσαμε τα υγρά μας, το ζωμό δηλαδή ή το νερό και το ελαιόλαδο (ιδανικά να μη καλύπτουν τελείως τα λαχανικά μας).

3. Μετά την πρώτη βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώσαμε στο μισό και αφήσαμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Παράλληλα, προσθέσαμε και το αλάτι.

4. Αφού απορροφήθηκαν τα υγρά και μαλάκωσαν τα λαχανικά (μερικά ενδεχομένως να λιώσουν αλλά αυτό δεν μας πειράζει), τα αφήσαμε για λίγο να κρυώσουν και τα πολτοποιήσαμε με ένα ραβδομπλέντερ.

σπιτικοί κύβοι λαχανικών

5. Αν θέλετε σ’ αυτή τη φάση προσθέτετε και πιπεράκι. Με ένα κουτάλι γεμίσαμε τις θήκες από τα παγάκια μας (ιδανικά να είναι μεγάλες) και στη συνέχεια σκεπάσαμε με μεμβράνη.

6. Τοποθετήσαμε στην κατάψυξη και αφού πάγωσαν, για να μη πιάνουν περισσότερο χώρο, τοποθετήσαμε τους κύβους σε σακουλάκια κατάψυξης.

7. Οι πεντανόστιμοι κύβοι λαχανικών είναι έτοιμοι για χρήση. Μπορούμε να τους διατηρήσουμε για 3- 4 μήνες ενώ τους χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας απευθείας, χωρίς να τους ξεπαγώσουμε.

Καλή σας επιτυχία!

σπιτικοί κύβοι λαχανικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *