Συνταγή για παραδοσιακά, αφράτα και νόστιμα Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Λαζαράκια

Το όμορφο και νόστιμο έθιμο

Το Σάββατο του Λαζάρου σε αρκετά σπίτια συνηθίζουν να κάνουν τα Λαζαράκια, μικρά δηλαδή αφράτα ημίγλυκα και νηστίσιμα ψωμάκια.

Τα Λαζαράκια, ή Λαζάρηδες ή αλλιώς Λαζαρούδια, όπως τα ονομάζουν σε διάφορες περιοχές, είναι ένα παλιό έθιμο που παρασκευάζουν οι χριστιανοί το Σάββατο του Λάζαρου.

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα, αφού πίστευαν ότι σύμφωνα με την παράδοση το αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Εχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του. Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Για τον λόγο αυτό, σε αντίθεση με τα τσουρέκια, αλείφονται με ελαιόλαδο για να γίνουν πιο γυαλιστερά.

Πολλές νοικοκυρές γέμιζαν τα Λαζαράκια με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι και πρόσθεταν πολλά μυρωδικά. Τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά. Αν θέλετε να τηρήσετε το έθιμο, σας έχουμε την κατάλληλη συνταγή.

Δείτε επίσης: Νηστεία: Τι μπορείτε να φάτε και τι όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα

Συνταγή για Λαζαράκια

ΥΛΙΚΑ

440 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξερή μαγιά
225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια ή και σιρόπι αγαύης για να τα κάνετε πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες)
110 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. κανελόζουμο (βρασμένο νερό με 1 ξύλο κανέλας)
1/2 κ. γλ. αλάτι
3 κ. σ. σταφίδες ξανθές
3 κ. σ. καρύδι τριμμένο
1/2 σφηνάκι κονιάκ
2 κ. σ. κανέλα
Λίγα γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Φτιάχνουμε το κανελόζουμο και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι. Μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά.

2. Σε ένα μπoλ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα, κάνουμε λακουβίτσα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Γίνεται αμέσως γιατί τη βοηθάει το ελαιόλαδο.

3. Αφήνουμε σκεπασμένο το μπoλ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη για περίπου 2 ώρες και μετά πλάθουμε ανθρωπάκια με τα χεράκια τους.

4. Τοποθετούμε γαρίφαλα για ματάκια, στόμα και στα χέρια τους και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για περίπου μια ώρα περίπου, σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς.

5. Αμέσως μετά, τα τοποθετούμε με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά στις αντιστάσεις σε μεσαία σχάρα.

6. Μόλις τα αποσύρουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για να σφίξουν λίγο.

Extra Info
Η παραπάνω δοσολογία θα σας βγάλει 10 Λαζαράκια περίπου. Επίσης έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε να τα κάνετε με όποια κουλουρένια ζύμη σας αρέσει.

Καλή σας επιτυχία!

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Exit mobile version
%%footer%%