Θρεπτική σούπα με κουνουπίδι

Αν θέλετε να επωφεληθείτε όλα τα οφέλη από το κουνουπίδι και να κάνετε μία πεντανόστιμη και συνάμα θρεπτική χειμωνιάτικη σούπα, τότε σας προτείνουμε μία συνταγή από τους μοναχούς του Αγίου Ορους.

Η σούπα κουνουπίδι είναι ιδανική γι’ αυτήν την εποχή, ειδικά αν δεν κάνετε καλή διατροφή, είστε κρυωμένοι ή νιώθετε λιγάκι πεσμένοι και άτονοι. Είναι μία θρεπτική σούπα και μία διαφορετική πρόταση από τις συνηθισμένες.

κουνουπίδι λαχανικό σούπα

Λόγοι για να βάλετε το κουνουπίδι στη διατροφή σας

Κάποιοι αγαπάνε το κουνουπίδι, κάποιοι το αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε μερικούς καλούς λόγους για να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Το κουνουπίδι προσφέρει στο σώμα μας πολλές θρεπτικές ουσίες. Μεταξύ αυτών είναι οι φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να αποτοξινώσουμε το σώμα μας και να παραμείνουμε υγιείς. Περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6 και φυλλικό οξύ), καθώς και βιταμίνες C, K και E.

κουνουπίδι λαχανικό

Επίσης περιέχει πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Και είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης.

Η ποσότητα λίπους που περιέχει είναι ελάχιστη. Μαζί με την πρωτεΐνη, το λαχανικό αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και λιπαρών οξέων Ωμέγα-3.

Δείτε επίσης: Πικάντικη νηστίσιμη σούπα με γαριδούλες και γάλα καρύδας

Μεταξύ άλλων, το κουνουπίδι: συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή μας υγεία, προστατεύει από τις στομαχικές διαταραχές, η σουλφοραφάνη και οι ισοθειοκυανάτες στο κουνουπίδι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταπολεμά τη βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, προστατεύει από νευροεκφυλιστικές διαταραχές, ισορροπεί τους ηλεκτρολύτες, καταπολεμά την υπέρταση και το διαβήτη.

κουνουπίδι λαχανικό σούπα

Η μοναστηριακή συνταγή για σούπα κουνουπίδι

ΥΛΙΚΑ
1 μέτριο κουνουπίδι
3 πατάτες
½ λίτρο νερό από το βρασμένο κουνουπίδι
Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε το κουνουπίδι, το κόβουμε σε κομμάτια και πετάμε τα χονδρά κοτσάνια.

2. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε και τις βάζουμε να βράσουν με το κουνουπίδι για 20 με 25 λεπτά.

3. Κρατάμε ½ λίτρο από το βρασμένο νερό και στο υπόλοιπο πολτοποιούμε τα λαχανικά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

4. Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

5. Ανακατεύουμε συνέχεια και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί των λαχανικών.

6. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στα αλεσμένα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά τη σούπα και την πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

κουνουπίδι λαχανικό σούπα

EXTRA INFOS: Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε και κουρκουμά για να τις προσδώσετε και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: monastiriaka.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *