Τραγανή, γευστική και θρεπτική γκρανόλα: Συνταγή για να την κάνετε μόνοι σας

Γκρανόλα συνταγή κουζίνα βρώμη

Το τέλειο πρωινό για να ξεκινήσετε ιδανικά την ημέρα σας

Η γκρανόλα τον τελευταίο καιρό συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές μας για ένα «δυνατό» πρωινό, που θα μας «κρατήσει» και θα μας… συντροφεύει όλη την ημέρα.

Τι όμως είναι η γκρανόλα (granola); Η γκρανόλα λοιπόν είναι ένα μείγμα δημητριακών με βάση τη βρώμη, το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, καθώς σ’ αυτό προστίθενται μεταξύ άλλων, ξηροί, καρποί, σπόροι, αποξηραμένα φρούτα, super foods, μέλι και άλλα.

Γκρανόλα συνταγή κουζίνα βρώμη

Καταναλώνεται συνήθως στο πρωινό σε γάλα, γιαούρτι ή χυμούς.

Για δέσουν τα υλικά μεταξύ τους προστίθεται κάποιο φυτικό έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο, λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο σπορέλαιο και γλυκαντικές ύλες, όπως μέλι, μελάσα, σιρόπι αγαύης κ.α. Συνήθως, αφού αναμειχθούν τα υλικά ψήνεται στον φούρνο για να γίνει τραγανή, για να απελευθερώσουν οι ξηροί καρποί τα αρώματά τους και για να αναμειχθούν ομοιόμορφα οι γεύσεις.

Η γκρανόλα έχει μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών συστατικών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Προσοχή όμως στην κατανάλωσή της, καθώς αποτελεί ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο.

Ανάλογα με τα συστατικά της, μπορεί να μεταβληθεί το περιεχόμενό της σε σάκχαρα και λιπαρά, για το λόγο αυτό, αν την κάνετε μόνοι σας, μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε ό, τι θέλετε.

Γκρανόλα συνταγή κουζίνα βρώμη

Σπιτική γκρανόλα – Συνταγή

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς θα κάνετε τη δική σας γκρανόλα. Φυσικά τα υλικά μπορούν να αυξηθούν, να μειωθούν ή να προσθέσετε κάποια άλλα της αρεσκείας σας. Αυτοσχεδιάστε και δεν θα χάσετε…

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης
1 φλ. καρύδια
1 φλ. αμύγδαλα
3 κ.σ. λιναρόσπορο
1, 5 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. Φυστικοβούτυρο
3 κ.σ. Μέλι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Στο τέλος
1/2 φλ. γκότζι μπέρι
1/2 φλ. blueberries

Προαιρετικά
Σοκολάτα με στέβια

Extra Info: Η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο θέλετε να κάνετε. Ξηρούς καρπούς μπορείτε να προσθέσετε διάφορους, όπως αντί για μέλι και φυστικοβούτυρο, λάδι καρύδας, ηλιέλαιο και κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Αντίστοιχα και στα φρούτα, μπορείτε να βάλετε ό, τι λαχταράτε, ακόμη και τίποτα. Για πιο σοκολατένια γκρανόλα, μπορείτε να βάλετε κουβερτούρα της επιλογής σας και αν θέλετε να γίνει πιο υγιεινή, προτιμήστε κακάο. Γενικά μπορείτε να πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας υλικά…

βρώμη

Δείτε επίσης: Μία εξαιρετική ιδέα για να δώσετε γεύση σε μία άνοστη ρυζογκοφρέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Αλέθουμε τα 100 γραμμάρια από τις νιφάδες βρώμης και τα προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα σε ένα μπολ. Αλέθουμε, αν δεν είναι αλεσμένος ο λιναρόσπορος και τον προσθέτουμε επίσης.

2. Χτυπάμε λίγο στο μπλέντερ, καρύδια και αμύγδαλα και τα προσθέτουμε επίσης. Προσοχή, να μην γίνουν σκόνη.

βρώμη φυστικοβούτυρο μέλι

3. Προσθέτουμε το κακάο, τη βανίλια μας και ανακατεύουμε. Για να δέσει το μείγμα μας δεν επιλέξαμε κάποιο έλαιο, όπως π.χ. λάδι καρύδας, αλλά λίγο φυστικοβούτυρο και μέλι. Τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε επίσης να τα λιώσετε σε ένα τηγάνι και να προσθέσετε μέσα το μείγμα.

4. Απλώνουμε σε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για περίπου 25-30 λεπτά.

Γκρανόλα συνταγή κουζίνα βρώμη

5. Η μυρωδιά είναι απίστευτη. Οταν ροδίσουν είναι έτοιμα. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και προσθέτουμε τα φρούτα μας, τα super foods ή την σοκολάτα μας, την οποία προηγουμένως την έχουμε κόψει σε φλούδες με το πίλερ. Μπορείτε φυσικά να βάλετε και σταγόνες. Ανακατέψτε την γκρανόλα σας και αποθηκεύστε την σε ένα γυάλινο βάζο. Απολαύστε την με γάλα της προτίμησής σας ή με γιαούρτι.

Γκρανόλα συνταγή κουζίνα βρώμη

Γκρανόλα συνταγή κουζίνα βρώμη

Γκρανόλα συνταγή κουζίνα βρώμη

Καλή σας επιτυχία!