Τσικνοπέμπτη: 6 μαρινάδες που θα δώσουν άλλη γεύση στο πιάτο σας

ψητά κρέατα Τσικνοπέμπτη μαρινάδες κουζίνα

Πως μπορείτε να πάτε το κρέας σας σε άλλο… επίπεδο!

Από τη στιγμή που θα γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι με την οικογένεια σας, αναλαμβάνοντας το ρόλο του ψήστη, τότε συλλέξαμε και σας προτείνουμε 6 νόστιμες μαρινάδες για να απογειώσετε τη γεύση του κρέατος.

Αλλωστε αυτός είναι ο ρόλος τους καθώς διατηρούν το κρέας ζουμερό, με γεμάτη γεύση ενώ συμβάλλουν και στο καλύτερο ψήσιμό του.

Δείτε παρακάτω τις 6 προτάσεις…

Μαρινάδα μπύρας για χοιρινό
Υλικά
1 νεροπότηρο μπίρα
3 κουτ. σούπας καυτερή μουστάρδα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας χοντροαλεσμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μπίρα κι αφού πέσει ο αφρός της ανακατεύετε μέσα τη μουστάρδα, το μέλι και μπόλικο χοντροαλεσμένο πιπέρι. Βάζετε το χοιρινό σας σε μπολ, το περιχύνετε με το μίγμα και το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον για 6 ώρες πριν το μαγείρεμα.

Μαρινάδα για αρνίσια παϊδάκια
Υλικά
2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 γαρίφαλα
4 κεδρόκοκκους
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνετε μέσα στην μαρινάδα τα παϊδάκια αφού τα αλατοπιπερώσετε καλά, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε το σκεύος με μεμβράνη. Τα αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστούν καλά. Ψήνετε τα παϊδάκια στο φούρνο ή στα κάρβουνα, αλείφοντας τα τακτικά με τη μαρινάδα τους.
Εναλλακτική επιλογή μαρινάδας: Ανακατεύουμε καλά 3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού με 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 λεπτοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 1/2 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 κουταλάκι ρίγανη και 1/2 κουταλάκι φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και τοποθετούμε τα παϊδάκια στο μείγμα για 4-5 ώρες.

Μαρινάδα εσπεριδοειδών για λευκά κρέατα
Υλικά
50ml χυμό πορτοκάλι
5ml λεμόνι
40ml σησαμέλαιο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού χοντροκοπανισμένο πράσινο πιπέρι

Διαδικασία
Χτυπάτε στο μπλέντερ τους χυμούς του λεμονιού και του πορτοκαλιού μαζί με το σησαμέλαιο. Στο τέλος ρίχνετε το δενδρολίβανο, το πιπέρι, τον μαϊντανό και το ξύσμα από λεμόνι. Σε ένα μπολ βάζετε τις μερίδες του κρέατος της επιλογής σας και τα περιχύνετε με τη μαρινάδα.

Μαρινάδα για μοσχαρίσιες μπριζόλες
Υλικά
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φετούλες
2 κλαδάκια θυμάρι
2/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
2/3 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι,
πιπέρι μαύρο χοντροτριμμένο

Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη μαρινάδα για τις μπριζόλες: Ανακατεύετε σε γυάλινο μπολ τα κρεμμύδια, το θυμάρι, το πιπέρι, αλάτι, το λευκό κρασί, το βαλσαμικό ξίδι και το ελαιόλαδο. Βάζετε σε βαθύ σκεύος τις μπριζόλες, φροντίζοντας να μην καλύπτει η μία την άλλη και τις περιχύνετε με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και τις αφήνετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστούν. Στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις ψήνετε σε σχαροτήγανο καλά ζεσταμένο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στο γκριλ.
Κατόπιν, τοποθετείτε την κάθε μπριζόλα ξεχωριστά σε ένα φύλλο λαδόκολλας, τις αλατίζετε, τις περιχύνετε με λίγη μαρινάδα και τις τυλίγετε σε πακέτα. Ψήνετε τα πακέτα στο γκριλ για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά – ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας.
Σερβίρετε αμέσως, ακουμπώντας ένα πακέτο σε κάθε πιάτο. Εναλλακτική επιλογή μαρινάδας! Η μαρινάδα στην οποία τοποθετούμε τις μπριζόλες για 5-6 ώρες περιέχει: 4 φλυτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, 1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας, 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πιπέρι.

Δική μας πρόταση για τα σουβλάκια
Είμαστε της άποψης, ό,τι πιο απλό, τόσο πιο καλό. Γι’ αυτό έχουμε να σας προτείνουμε η μαρινάδα σας, τουλάχιστον για τα σουβλάκια, να συμπεριλαμβάνει ριγανούλα, θυμάρι, πιπέρι και αλάτι. Για πιο πικάντικη γεύση, εμείς προσθέτουμε πάπρικα καπνιστή και καυτερή, μαζί με σκόνη μουστάρδας.

Και 4 συμβουλές για το ψήσιμο
1. Μην πειράζετε το κρέας με το πιρούνι σας. Oταν το τρυπάτε, χάνονται οι χυμοί του. Καλύτερα να το γυρίζετε με μία λαβίδα.
2. Για υπέροχα σουβλάκια, βυθίστε τα τα ξυλάκια σε κρύο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσιμο, ώστε να μην καούν.
3. Μην προσθέτετε το αλάτι ποτέ πριν ή κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ετσι το κρέας σας δε θα στεγνώσει.
4. Ποιος λαδώνει το κρέας; Δεν χρειάζεται αφού το λίπος που περιέχει αρκεί για να ψηθεί σωστά και να κρατήσει τη γεύση του.

Με πληροφορίες από frapress.gr, Olivemagazine. gr, Gourmed. gr