Ζουμερό πρασόρυζο με σέλινο και αυγολέμονο (ΦΩΤΟ)

Μία διαφορετική, πεντανόστιμη και υγιεινή συνταγή

Κάποιοι λατρεύουν τη γλυκιά και ήπια γεύση του και κάποιοι το μισούν…

 


Ομολογώ, πως σαν παιδί δεν ήθελα ούτε να το βλέπω, τώρα όμως περιμένω πως και πως την εποχή του για να το απολαύσω είτε σε φαγητό, είτε σε μία ωραία πίτα. Ο λόγος για το πράσο, που αν και δεν αποτελεί δημοφιλή επιλογή, μπορεί να νοστιμίσει τη ζωή μας και να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Το ξέρετε πως το πράσο αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90%; Μάθετε λοιπόν πως το πράσο έχει λίγες θερμίδες (61 θερμίδες στα 100 γρ.) και καλές ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων ινών. Παράλληλα, περιέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, όπως σημαντικά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.


Ενα αγαπημένο απλό πιάτο είναι το πρασόρυζο, με ελαφρές παραλλαγές, από αυτό ενδεχομένως που ξέρετε ή κάνετε. Για παράδειγμα, εμάς μας αρέσει να είναι ζουμερό, προσθέτουμε και λίγο λαχανάκι για πιο πλούσια και γεμάτη γεύση, και άλλα λαχανικά, όπως πιπεριά φλωρίνης για έξτρα χρώμα και φυσικά μπόλικο σέλινο και σελινόριζα, που του πάει πολύ.

Παράλληλα, το κάνουμε με αυγολέμονο για να δέσει η σαλτσούλα του αλλά και γιατί λατρεύουμε το πράσο με το λεμονάκι. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την απλή και άκρως υγιεινή και με πολλές βιταμίνες (ότι πρέπει γι’ αυτή την εποχή) συνταγούλα μας και ελπίζουμε να σας αρέσει.


ΥΛΙΚΑ
4-5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
Μισό κομμάτι λάχανο (από μικρό λαχανάκι, προαιρετικά)
2-3 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι σέλινο και λίγη σελινόριζα
1 πιπεριά φλωρίνης (προαιρετικά)
½ κούπα ρύζι parboiled
1 κύβο λαχανικών
1 κουταλάκι σκόνη κουρκουμά
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αυγό και λεμόνι για το αυγολέμονο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες. Κόβουμε επίσης το λαχανάκι μας σε χοντρά κομμάτια, τα καρότα μας, το κρεμμύδι μας και την πιπεριά μας.
2. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα. Οταν «γυαλίσουν» προσθέτουμε τα πράσα, το λάχανο και τη σελινόριζα μέχρι να μαραθούν.


3. Διαλύουμε το ζωμό, τον προσθέτουμε στα πράσα μαζί με ζεστό νερό και ρίχνουμε τον κουρκουμά μας.
4. Οταν βράσει, ρίχνουμε το ρύζι μας και συμπληρώνουμε με νερό. Αν θέλουμε να γίνουν λίγο πιο ζουμερά (να έχει ζουμάκι όταν το τρώμε), τότε βάζουμε λιγάκι παραπάνω (προσοχή όμως μη σας ξεφύγει). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.


5. Μετά από λίγο προσθέτουμε το σέλινo μας (εγώ προτιμώ να το βάλω προς το τέλος για να διατηρεί το χρώμα και τα άρωμά του), την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κομματάκια και αλατοπιπερώνουμε.
6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονό μας και αυγοκόβουμε. Επιστρέφουμε για λίγο την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι, ανακατεύουμε και το φαγητό μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε…

7. Σερβίρουμε με λίγο ακόμη λεμονάκι αν θέλουμε, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φέτα.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!