13033: Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής κωδικός;

lockdown Θεσσαλονίκη Κορονοϊός

Τι προτιμούν οι πολίτες

Ποιος από τους έξι κωδικούς στο 13033 είναι αυτός που κάνει θραύση σε αυτό το lockdown και γιατί είναι δύσκολη η παρακολούθησή του;

Μερικές ημέρες μετά την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για αποστολή 1.000.000 SMS της κατηγορίας «6» (ο κωδικός για την άθληση), μόνο σε μία ημέρα (την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου) και μόνο μετά τις 21.00 το βράδυ.

Τι συνέβη όμως στη συνέχεια; Πληροφορίες του Sputnik αναφέρουν πως όλες οι αρμόδιες αρχές είναι σε γνώση του γεγονότος ότι στην πορεία, το SMS με κωδικό 4 ή αλλιώς «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη» ήταν αυτό που… «έκλεψε την παράσταση», αυτό που χρησιμοποιείται, αλλά και τυχαίνει κατάχρησης ενδεχομένως πιο συχνά απ’ όλα.

Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του Sputnik πρόκειται για την κατηγορία του SMS όπου μπορούν να ακουστούν και να «χωρέσουν» οι περισσότερες και πιο ευφάνταστες δικαιολογίες.

Οπως μάλιστα μαθαίνουμε, πολλοί από όσους σταματάει η αστυνομία για έλεγχο επιστρατεύουν άρρωστους γονείς (κυρίως), αλλά και συγγενείς με πολλές κατηγορίες προβλημάτων υγείας να αναφέρονται.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η πλειονότητα του κόσμου λέει ψέματα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν δύο αλήθειες: Η μία είναι ότι αυτό το lockdown έχει μια πιο χαλαρή κατά γενική ομολογία αίσθηση, ενώ -όπως όλοι παραδέχονται (αρμόδιες αρχές αλλά και λοιμωξιολόγοι)- οι πολίτες είναι αυτή τη φορά κουρασμένοι από τα μέτρα.

Η «πελαγωμένη» αστυνομία και το παράλληλο σύστημα με το έντυπο μετακίνησης

Την ίδια στιγμή, η χρήση των εντύπων μετακίνησης κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καταγραφή των λόγων εξόδου.

Μάλιστα, ο αριθμός των εντύπων που συμπληρώνουν οι πολίτες ούτε παρακολουθείται ούτε καταγράφεται με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει εικόνα τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό το πεδίο.

Την ίδια στιγμή, και η αστυνομία δεν δύναται να ελέγξει πλήρως την κινητικότητα των πολιτών. Μόνο στην Αττική υπάρχουν 24 μπλόκα της Άμεσης Δράσης και 18 της Τροχαίας και τα αυτοκίνητα τα οποία σταματούν οι αστυνομικοί για έλεγχο είναι περίπου 6.000 την ημέρα. Μεγάλο βάρος δίνεται, όπως μας είπαν οι πηγές μας, στον έλεγχο των διοδίων και στην απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι οι αστυνομικοί έχουν τονίσει πολλές φορές από την αρχή της πανδημίας και έπειτα πως ούτε μπορούν ούτε αρμοδιότητα τους είναι να ελέγξουν συνολικά την τήρηση των μέτρων για την πανδημία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *