Α. Βατόπουλος: «Ισως πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς πολύς κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης.

«Έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. Τα έχουμε ξαναπεί»., είπε ο κ. Βατόπουλος και συνέχισε:

«Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά».

Μιλώνστας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε μεταξύ άλλων, πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στου Γουδή μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού.

Μάλιστα σχολίασε πως ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια.

Για το αν μεταδίδεται με τον αέρα ο ιός σχολίασε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια που φέρνουν τον ιό στον αέρα και πως εξαρτάται και από τις συνθήκες πχ με τον ανεμιστήρα μπορεί να πάνε πολύ μακριά.

Διαβάστε επίσης
Παγώνη: "Δεν μιλάμε πια για ανοσία της αγέλης, θα δούμε τι θα γίνει και το φθινόπωρο"

Ο κ. Βατόπουλος συστήνει πως πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να φοράμε μάσκα.

«Μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε» ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Σερβίας, που ήταν μια χώρα που δεν είχε πολλά κρούσματα και μέσα σε 2-3 μέρες έχουν τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε χώρα.

Επιπλέον, ερωτηθείς για τις θεωρίες συνωμοσίες ανέφερε πως κάποιοι πιστεύουν στις συνωμοσίες και ότι δεν υπάρχει ο ιός.

«Είναι λογικό οι άνθρωποι να μην θέλουν να πιστέψουν ένα κίνδυνο ο οποίος δεν είναι ορατός» είπε.

Αναφορικά με το 2ο κύμα κορονοϊού ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουμε επανάληψη στην Ελλάδα και πως όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.