Αντιδρά το ΚΚΕ στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού

Για το καλό της περιοχής

Ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την  πιθανή μετακίνηση- κλείσιμο του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Πύλης Αξιού.

«Το ΚΥ Πύλης Αξιού είναι ένα από τα δύο ΚΥ του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργούν σε 2 βάρδιες αλλά το μόνο που διαθέτει απογευματινά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά). Εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την πόλη, ιδιαίτερα από τις δυτικές συνοικίες, ενώ για το 2018 είχε επισκεψιμότητα κοντά στις 100.000 ασθενείς. Στο ίδιο κτήριο λειτουργούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που εξυπηρετεί περίπου 140-150.000 άτομα ετησίως» αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση.

«Η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην περιοχή είναι ήδη άσχημη. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη λειτουργούν 5 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και στη Δυτική 7. Το μοναδικό ΚΥ αστικού τύπου είναι του Ευόσμου, όπου υπάρχει  ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, λειτουργεί όλο το 24ωρο με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό. Το προσωπικό στην ΠΦΥ είναι κυρίως αποσπασμένο από άλλες δομές και οι γιατροί επίσης μετακινούνται από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, για να καλύψουν τις εφημερίες. Το μόνιμο προσωπικό είναι ηλικιακά επιβαρυμένο όπως και το ιατρικό όπου οι περισσότεροι γιατροί είναι κοντά στην σύνταξη. Το υπόλοιπο προσωπικό είναι επικουρικοί με 8μηνες συμβάσεις» προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης
Κουτσούμπας: "Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη "μάσκα" της ατομικής ευθύνης"

«Για τις ανάγκες διάγνωσης, για όλη την πόλη αλλά και τα περίχωρα λειτουργούν μόλις 3 μικροβιολογικά εργαστήρια (Πύλη Αξιού, Τούμπα και Βότση) με πολλές ελλείψεις σε αντιδραστήρια. Για ακτινογραφίες υπάρχουν μόνο 6 ιατρεία και για μαστογραφίες μόλις δύο. Συνέπεια των παραπάνω είναι πολλοί άνθρωποι να ωθούνται να πάνε σε ιδιώτες. Η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων (ΝΔ σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ πριν) που βασίζεται στη λογική του κόστους-οφέλους προκειμένου να μειωθούν παραπέρα οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες για την ανάπτυξη, στελέχωση και τις παροχές των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ και που οδηγούν σε υποβαθμισμένες παροχές υγείας για τα λαϊκά στρώματα, στα όρια ενός ελάχιστου πακέτου κάλυψης (βλ. Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ)» σημειώνει το ΚΚΕ.

Το κλείσιμο του ΚΥ Πύλης Αξιού θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες σε όσους έχουν ανάγκη για δωρεάν παροχές υγείας. Θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα της υγείας» καταλήξει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση λέγοντας ένα ξεκάθαρο όχι στην μετακίνηση του Κέντρου Υγείας.