Απεγκλωβίστηκαν ακόμη επτά Ελληνες από το Σουδάν – Εκεχειρία στην χώρα

Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.

Μάλιστα το πρωί της Τρίτης 25 Απριλίου αφίχθηκαν με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους από το Σουδάν στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας, νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:20, ενώ άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα για την Ασουάν.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε επίσης  Το 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, που επικεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το θέμα της εκκένωσης

Το ζήτημα εκκένωσης των ευρωπαίων υπηκόων από το Σουδάν έθεσε χτες Δευτέρα, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε για τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

«Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», επεσήμανε.

Ενημέρωση στα κόμματα από τον Νίκο Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, το μεσημέρι της Τρίτης, στις 12:00, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay