Αρματα και όπλα του Πυροβολικού στην Αγία Βαρβάρα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ)

agia varvara pyrovoliko ελληνικός στρατός

Για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

Για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

Την Αγία Βαρβάρα τιμά αύριο, 4 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία και λαμπρός θα είναι ο εορτασμός για άλλη μια χρονιά στον ναό που είναι αφιερωμένος στην Αγία, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Ηδη, στο περίβολο της εκκλησίας έχουν στηθεί άρματα και όπλα του Πυροβολικού, καθώς η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του όπλου.

agia varvara pyrovoliko

Σήμερα στις 16:00 θα γίνει η λιτανεία της ιεράς εικόνας και θα ακολουθήσει ο εσπερινός, ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία. Σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ενώ το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας.

Οπως κάθε χρόνο, στο ναό που είναι αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά έχουν στηθεί άρματα και όπλα του Πυροβολικού, τα οποία μπορεί να επισκεφθεί ο κόσμος.

agia varvara pyrovoliko

Γιατί θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας. Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε , το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.

Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας , για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι’ αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

agia varvara pyrovoliko

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του , η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο –πατέρα.

Διαβάστε επίσης
Καραμπόλα 4 οχημάτων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε (1999) αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.

agia varvara pyrovoliko
agia varvara pyrovoliko
agia varvara pyrovoliko