“Χάσαμε ένα κομμάτι από τα μεσαία και μικροαστικά κοινωνικά στρώματα”

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναλύει τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναλύει τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές

“Χάσαμε ένα κομμάτι της ευρύτερης περιφέρειας του προηγούμενου εκλογικού μας σώματος, κυρίως στα μεσαία και μικροαστικά κοινωνικά στρώματα” τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Εθνος” ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και εξήγησε ότι “εκεί αναπτύχθηκε μεγάλη πολιτική δυσφορία, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολιτικές ελάφρυνσής τους, όπως οι αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές. Ομως, είναι γεγονός ότι και στη δική μας περίοδο συνεχίστηκε η οικονομική τους συμπίεση. Υποτιμήσαμε αυτή τη δυσφορία”.

Σε ερώτηση για το εάν υπήρξαν επικοινωνιακές αστοχίες σημείωσε ότι “είναι γνωστό ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι απότοκα «επικοινωνίας» αλλά κοινωνικών και οικονομικών διεργασιών, και μάλιστα βαθύτερων χρονικά. Η «επικοινωνία» μπορεί να βελτιώσει ή να επιβαρύνει κάποιες τάσεις, όχι όμως να τις διαμορφώσει. Ας μην υποκύπτουμε στον μεταμοντερνισμό. Είναι δείγμα αφόρητης ανεπάρκειας σε κριτική σκέψη μια μετάθεση από «πραγματικό» στο «επικοινωνικό»”.

Για τα δημοσκοπικά δεδομένα που είχε ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “η εκτίμησή μας πράγματι, ήταν ότι η διαφορά μας από τη ΝΔ θα ήταν μικρότερη. Εχω, μάλιστα την εντύπωση ότι πολλές συμπεριφορές του εκλογικού διαμορφώθηκαν την τελευταία στιγμή”.

Τέλος ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο να αντιστραφεί η εικόνα αλλά όχι ακατόρθωτο και τόνισε ότι “η ελληνική κοινωνία θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει στον δρόμο μιας μεταμνημονιακής δίκαιης ανάπτυξης, για όλους/-ες ή αν αντίθετα θα εφαρμοστούν πολιτικές λιτότητας και συρρίκνωσης κοινωνικών δικαιωμάτων”.