Χωρίς τέλος ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Χονγκ Κονγκ Κίνα ΗΠΑ

Αγωνία για την παγκόσμια οικονομία

Αγωνία για την παγκόσμια οικονομία

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή ανταποδοτικών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων , αυξάνοντας έως 10% τους ισχύοντες δασμούς, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ “διέταξε” σήμερα τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνακαι να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Η κίνησή του αυτή προκάλεσε μεγάλη πτώση της Wall Street, με τους βασικούς δείκτες της να υποχωρούν περισσότερο από 1,5%, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Κίνα αντέδρασε στην ανακοίνωση από τις ΗΠΑ νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά είδη για καταναλωτές, που θα ισχύσουν σε δύο στάδια, από την 1η Σεπτεμβρίου και τις 15 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου της χώρας επισημαίνει σε ανακοίνωση του πως “η Κίνα θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 5% ή 10% σε 5.078 προϊόντα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα, πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου”.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την εντολή. Πρόσθεσε όμως, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter ότι θα απαντήσει αργότερα σήμερα στην απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας διατάσσονται δια του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ,”ανέφερε σε μια από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. “Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης
Απίστευτη τραγωδία: Κυνηγός πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε την 11χρονη κόρη του

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ “έχασαν βλακωδώς” τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς τοι Κινέζοι “έκλεψαν την πνευματική ιδιοκτησία (…) και θέλουν να συνεχίσουν”.

Με άλλη ανάρτησή του, ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FedEx, Amazon, UPS να “αναζητήσουν και να σταματήσουν” όλες τις παραδόσεις του Fentanyl από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο οπιοειδές σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

“Ο πρόεδρος Σι είχε πει ότι αυτό θα σταματούσε, αλλά δεν έγινε. Η οικονομία μας, χάρη στα κέρδη των τελευταίων 2,5 ετών, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από της Κίνας. Και θα την διατηρήσουμε έτσι”, κατέληξε.