Δήμος Βόλβης: “Κυβερνητική δέσμευση για απομάκρυνση προσφύγων από τα Βρασνά”

Ο Διαμαντής Λιάμας έλαβε τη διαβεβαίωση από το αρμόδιο Υπουργείο, έπειτα από πρωθυπουργική παρέμβαση

Ο Διαμαντής Λιάμας έλαβε τη διαβεβαίωση από το αρμόδιο Υπουργείο, έπειτα από πρωθυπουργική παρέμβαση

Με πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη και διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο αλλά και τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνο Λογοθέτη, ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, παρέλαβε τις εγγυήσεις για την απομάκρυνση των προσφύγων από τα Βρασνά.

Μάλιστα, τα παραπάνω κυβερνητικά στελέχη τον διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν πρόσφυγες-μετανάστες στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές του δήμου Βόλβης, στην συνάντηση που είχαν μαζί του στις 23 Οκτωβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος, όσο και ο κ. Λογοθέτης, κατανόησαν το δίκαιο αίτημα του δήμου Βόλβης να μην δέχεται τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων-μεταναστών και ιδιαίτερα να μην εγκαθίστανται σε παραλιακά τουριστικά καταλύματα. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν ότι όχι μόνο δεν θα κατευθυνθούν άλλοι πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στα τουριστικά θέρετρα του Στρυμονικού κόλπου, αλλά και ότι θα μετακινηθούν και τα περίπου 250 άτομα, που διαμένουν σήμερα στην περιοχή των Βρασνών και της Ασπροβάλτας.


Ο δήμαρχος Βόλβης, τόνισε στα κυβερνητικά στελέχη, ότι ο δήμος Βόλβης σηκώνει δυσανάλογο βάρος, αφού στην έκταση του είχαν αναπτυχθεί τρεις δομές φιλοξενίας σε Βαγιοχώρι, Λουτρά Απολλωνίας και Βρασνά-Ασπροβάλτα, με πάνω από 2.000 πρόσφυγες-μετανάστες.

Για τον σκοπό αυτό, έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο, ακολούθησε συζήτηση του κ. Λιάμα και με τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη, με τον οποίο συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των δομών και υποδομών, ειδικότερα στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας και της εκπαίδευσης, στον οποίο τέθηκε το θέμα της αύξησης των περιπολιών και της ίδρυσης τμήματος Ασφαλείας, καθώς και της ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Μαδύτου.

Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως εδώ και ένα χρόνο ο δήμος Βόλβης έχει ζητήσει να μην θέτουν σε κίνδυνο τον τουρισμό, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων.

«Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα όλο το καλοκαίρι, να παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα σε τουριστικά καταλύματα των Βρασνών, γεγονός που προκάλεσε και ακυρώσεις έλευσης παραθεριστών και δυσμενείς εντυπώσεις σε τουρίστες. Η είδηση για την έλευση και νέων προσφύγων, προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Αναβάλλονται το 3ο Olympic Day Run κι ο 9ος Διεθνής Νυκτερινός Ημιμαραθώνιος

Θα πρέπει να τονίσω ότι οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης είναι και φιλόξενοι και έχουν πολλάκις δείξει την ευαισθησία τους σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Εξαιρώντας μια ακραία ενέργεια, όπου κάποιος πέταξε πέτρα σε ένα λεωφορείο, οι κάτοικοι των Βρασνών δεν είναι ξενόφοβοι και ρατσιστές, αλλά αντέδρασαν σε μια παραβίαση του αυτονόητου».

Ο κ. Λιάμας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η καταλυτική παρέμβαση του, έδωσε τη λύση. Και πρόσθεσε:

«Με την είδηση, την περασμένη Τρίτη, ότι έρχονται και άλλοι 400 πρόσφυγες στα Βρασνά, πήγα στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη του πρωθυπουργού και ζήτησα άμεσα συνάντηση. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και από τους παρευρισκόμενους, τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Θόδωρο Καράογλου και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τους οποίους είχε συναντήσει τις προηγούμενες ημέρες και η επιτροπή που συνέστησε ο δήμος Βόλβης για το θέμα αυτό. Ο πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε, έδωσε άμεσα εντολή να γίνουν οι συναντήσεις μου την Τετάρτη με τα κυβερνητικά στελέχη.


Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος κατανόησε πλήρως το δίκαιο αίτημα μας και έδωσε μάλιστα οδηγίες για την υποστήριξη του δήμου σε διάφορους τομείς, γι αυτό και τον ευχαριστώ. Οφείλω ακόμα, να σημειώσω και να ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση τους, τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι δεν θα θιγεί το τουριστικό εισόδημα των κατοίκων μας, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη για τη στήριξη που θα παράσχει στις δομές και τις υποδομές του δήμου Βόλβης».