Δράσεις για την συμμετοχή γυναικών στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνική ζωή

Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα ξεκινήσουν δράσεις για την οικονομική, χορηγική και εκπαιδευτική υποστήριξη των γυναικών.

Αυτό αποφασίστηκε στο πρώτο «Commitment Day» που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό MeXOXO με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας και του Ελληνογαλλικού Δικτύου Καινοτομίας Mazinnov.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πρώτο Commitment Day το οποίο διοργανώθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, οι συζητήσεις κατέληξαν στις παρακάτω δεσμεύεις που θα προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση από τον Σεπτέμβριο του 2019 σε τρεις άξονες:

– Στον τομέα «Γυναίκες στην Πολιτική», θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης κι ενδυνάμωσης των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή με σεμινάρια εκπαίδευσης από γυναίκες και άντρες του πολιτικού κόσμου. Επίσης θα υπάρξει βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη στην δημιουργία πολιτικής καμπάνιας ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει έλεγχος της εφαρμογής συγκεκριμένων ποσοστώσεων που αφορούν στην εκπροσώπηση από γυναίκες σε εκλογικούς καταλόγους, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καθώς και σε τηλεοπτικά panels. Το συγκεκριμένο αυτό μέτρο θα ενισχυθεί και από την ύπαρξη κυρώσεων σε κόμματα και ιδρύματα που δεν θα συμμορφώνονται στις ποσοστώσεις αυτές, καθώς και από την εισαγωγή σχετικών νομοθεσιών. Αυτό το δίκτυο, όπως αναφέρεται. θα αποτελέσει επέκταση μιας ήδη υπάρχουσας πρωτοβουλίας που προβλέπεται από το διοικητικό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής.

– Στον τομέα «Γυναίκες στην Κοινωνία» υπήρξε δέσμευση για τη θέσπιση νομοθεσίας που στοχεύει στη βελτίωση της προστασίας των γυναικών σε δύσκολες συνθήκες ώστε το χάσμα μεταξύ της κουλτούρας και της κοινωνίας να κλείσει και να μπορέσουν οι γυναίκες να αναδειχθούν σε μια «ανοιχτή» πλέον ελληνική κοινωνία. Επίσης, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν στο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια κοινή Μη Κυβερνητική πλατφόρμα που στοχεύει στο να συγκεντρώσει τους ήδη υπάρχοντες Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς που είναι ενεργοί στον τομέα αυτό.

– Τέλος, στον τομέα «Γυναίκες στις Επιχειρήσεις» και με βάση το σημερινό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 95% των επιχειρήσεων, η δέσμευση ήταν να ενθαρρύνονται οι γυναίκες να δημιουργήσουν τις δικές του επιχειρήσεις και να «κυνηγούν» μια επιτυχημένη καριέρα μέσα από: τη γνώση των ορθών διεθνών πρακτικών αναφορικά με την συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή, την εφαρμογή ευρύτερων νομοθετικών μέτρων για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και την διεύρυνση της άδειας πατρότητας και τέλος, τη δημιουργία κοινών παιδικών σταθμών για εταιρείες ώστε να βοηθηθούν οι νέες μητέρες στο να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη καριέρα.

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι η MeXOXO είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2013 με σκοπό την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη και την δωρεάν εκπαίδευση των γυναικών στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Η παγκόσμια αυτή πλατφόρμα καινοτομίας και πρωτοβουλίας, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 3.215 γυναίκες σε Ελλάδα, Μεξικό, Ισραήλ, Γερμανία, Κύπρο, Ηνωμένες Πολιτείες, Νεπάλ, Λιβερία και Κόστα Ρίκα.

Το εκπαιδευτικό μοντέλο της MeXOXO, που στηρίζεται στην διοργάνωση Διαδραστικών Σεμιναρίων αλλά και Προγραμμάτων Διαδικτυακής Συμβουλευτικής προάγει την καινοτομία, ενώ προσφέρει απλοποιημένη γνώση μεταπτυχιακού επιπέδου.