“Εφυγε” από τη ζωή η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου

σύζυγος Γιώργος Παπαδόπουλος

Ποια ήταν η Δέσποινα Παπαδοπούλου

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, το πρωί, σε ηλικία 91 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου η οποία διέμενε στη Νέα Ερυθραία, πέθανε στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ύστερα από σύντομη νοσηλεία.

Νοσηλευόταν από τις 2 Νοεμβρίου του 2023 στην Α’ Παθολογική Κλινική.

Αιτία θανάτου το σηπτικό σοκ που προήλθε από εγκολποματίτιδα.

Η ιστορία της σχέσης της με τον Γιώργο Παπαδόπουλο

Η Δέσποινα, το γένος Ν. Γάσπαρη, είχε γεννηθή το 1930 στην Κερκίνη Σερρών από οικογένεια με βαθύτατες ηθικές και θρησκευτικές αρχές. Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με τους γονείς της στην συνοικία Παγκρατίου των Αθηνών.

Χωρισμένη από το πρώτο της σύζυγο, ήταν ήδη μητέρα της μικρής Υπερμαχίας.

Το 1954 φοιτούσε στην Σχολή Τοπογράφων Μηχανικού του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Πέτυχε σε διαγωνισμό ως σχεδιάστρια στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Και από εκεί το 1955 αποσπάστηκε ως πολιτική υπάλληλος στο ΓΕΣ. Εκεί γνωρίστηκε με τον Γ. Παπαδόπουλο.

Η γνωριμία τους ξεκίνησε αρχικά ως φιλικός θαυμασμός στο πρόσωπό του. Η ίδια λέει: «Η σχέση μας ξεκίνησε ως εκτίμησί μου προς εκείνον. Έγινα η φρουρά του σε όλες τις λεπτομέρειες που μπορούν να χαντακώσουν ή να αναδείξουν μία προσωπικότητα»

Στις 5 Μαρτίου 1970 τελέσθηκε ο γάμος τους στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου που ήταν το Παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Κοτσώνη. Κουμπάροι ήσαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Στυλιανός Παττακός, ο Υπουργός Συντονισμού Νικόλαος Μακαρέζος ο Υποδιευθυντής της ΚΥΠ Μιχαήλ Ρουφογάλης και ο ΑΕΔ Οδ. Αγγελής. Ο γάμος του Πρωθυπουργού ήταν λιτός και έγινε σε στενό κύκλο οικογενείας και φίλων.

Γυναίκα μεγαλωμένη με βαθύτατες θρησκευτικές αρχές και ηθικές αξίες, ήταν παράλληλα τολμηρή και -για τα δεδομένα της εποχής- ριζοσπαστική.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν το διαζύγιό του, ο Γ. Παπαδόπουλος βρισκόταν πλέον εν διαστάσει με την πρώτη σύζυγό του Νίκη. Και από το 1966 – 67 συζούσε περιστασιακά, με την Δέσποινα. Παρότι ζούσαν μαζί, εκείνη είχε πλήρη άγνοια για τις προετοιμασίες της Επαναστάσεως.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ποτέ δεν την έμπλεκε με τις στρατιωτικές ή πολιτικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που διηγήθηκε η ίδια ανήμερα της 21ης Απριλίου 1967:
«Άκουσα από το ραδιόφωνο την αναγγελία της Επαναστάσεως και τα ονόματα των πρώτων μελών της Κυβερνήσεως. Μεταξύ αυτών άκουσα ξαφνικά και το εξής: “Υπουργός Προεδρίας Γεώργιος Παπαδόπουλος”…

Μα πως είναι δυνατόν; Αναρωτήθηκα. Αργότερα ήλθε στο σπίτι. Ήταν καταρρακωμένος, με τα μάτια πρησμένα από την κούραση και το ξενύκτι. Ήλθε για να ντυθή με την μεγάλη στολή και να παρουσιασθή στον Βασιλέα. Και τότε με αφέλεια τον ρώτησα: “Βρε Γιώργο, αυτός ο Γεώργιος Παπαδόπουλος που ορκίσθηκε υπουργός, είναι συγγενής σου;”».

Tα χρέη της ως Πρώτης Κυρίας της Ελλάδος δεν μετέβαλλαν τον πηγαίο αυθορμητισμό και την αφοπλιστική απλοικότητά της. Δεν της αλλοίωσαν τον χαρακτήρα. Ποτέ δεν έχασε τον λαικό χαρακτήρα της και δεν προσποιήθηκε την αριστοκράτισσα. Φανατική ποδοσφαιρόφιλη και οπαδός της ΑΕΚ συνέχισε την συνήθειά της να πηγαίνει στο γήπεδο:

«Η παρουσία μου εκεί -διηγήθηκε η ίδια- ήταν σημείο τριβής και επικρίσεων από τους υπολοίπους επαναστάτες προς τον σύζυγό μου: Αλλά του το είχα ξεκαθαρίσει: “Στο γήπεδο πηγαίνω από μικρή. Αυτό δεν θα μου το κόψεις”… Ήμουν πολύ εκδηλωτική και εκεί ήταν ο μοναδικός τρόπος να έλθω σε επαφή με τον κόσμο, τον λαό και τα προβλήματά του. Δεν με ενδιέφερε ποτέ αν ήταν αριστεροί ή δεξιοί» .

Πηγή: newsbreak