Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την καθαρή οικονομική εικόνα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που είναι αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών και της εφαρμογής των κανόνων της νομιμότητας και της διαφάνειας, αποτυπώνει για μια ακόμη χρονιά ο ισολογισμός που συζητήθηκε χθες το βράδυ και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για τον ισολογισμό χρήσης του Οικονομικού Έτους 2018 (1.1-31.12.2018), ο οποίος έκλεισε με θετικό πρόσημο και χωρίς καμία ουσιαστική παρατήρηση από τον ορκωτό λογιστή Γεώργιο Νίκου.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, όπως τα ανέλυσε διεξοδικά ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ζιγκερίδης, στη νέα οικονομική χρήση (2019) μεταφέρεται ως ίδιο κεφάλαιο το ποσό των 20.540.244 ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έφθασαν στα 22.274.002 ευρώ. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά εάν ληφθεί υπόψη ότι κατά το έτος 2018 οι επενδύσεις παγίων (έργα, υποδομές, κ.λπ.) αυξήθηκαν στα 4.886.829 ευρώ, τα Δημοτικά Τέλη για το έτος 2019 μειώθηκαν κατά 10% για τις κατοικίες και 5% για καταστήματα και μηδενίστηκαν τα χρέη από δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις, το συνολικό ποσό των οποίων ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ και προερχόταν κυρίως από δάνεια των πρώην δήμων Νεάπολης και Αγ. Παύλου.

«Είμαστε ο πιο νοικοκύρης δήμος χωρίς χρέη και οφειλές και με ένα τόσο ισχυρό ταμειακό απόθεμα που εγγυάται την υλοποίηση των προγραμμάτων. Υλοποιούνται επενδύσεις για τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας και είναι επενδύσεις που πιάνουν τόπο», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Αναλύοντας τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς, και κάνοντας εκτενείς αναφορές στα μεγάλα έργα και τα προγράμματα που εκτελούνται, υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται με «συγκεκριμένο προσανατολισμό για τους κοινωνικά ευάλωτους πολίτες, για τους συμπολίτες μας από τη βρεφική ηλικία ως και την Τρίτη Ηλικία και για όλη την κοινωνία, γεγονός που αναγνωρίζεται ανά την επικράτεια».

Ταμειακά αποθεματικά

Ιδιαίτερα ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στάθηκε στη διαχείριση των δημοτικών αποθεματικών, στέλνοντας μήνυμα δυναμικών αντιδράσεων για την προστασία του. «Είμαστε σε πόλεμο με την κεντρική κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια. Όταν τον Ιούνιο του 2015 ελήφθη απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών των δήμων, με ομόφωνη απόφαση η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων αρνήθηκε να μεταφέρει τα αποθεματικά στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν είναι λογαριασμός όψεως ή τραπεζικός. Είναι λογαριασμός repos, που απαγορεύεται τα αποθεματικά των δήμων να παίζονται στο χρηματιστήριο. Αρνηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να αρνούμαστε. Ελπίζω, η σημερινή κυβέρνηση, που τότε ήταν στο πλευρό των δήμων για αυτό το θέμα, να μην το πράξει. Αυτά τα χρήματα είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν κι αυτή η κυβέρνηση, μετά τον Οκτώβριο, αρχίσει να μας απειλεί με ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, θα την αντιμετωπίσουμε όπως και την προηγούμενη. Κι αυτή είναι ομόφωνη απόφαση, δεν θα δεχθούμε με το έτσι θέλω να πάνε τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, που όταν την καλέσαμε να δώσει προσφορά επιτοκίου, έλαμψε διά της απουσίας της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης
Παλιά χρέη περίπου 4 εκ. ευρώ πλήρωσε ο δήμος Αριστοτέλη

Για έναν δυναμικό ισολογισμό μίλησε ο Δημήτρης Ζιγκερίδης κάνοντας λόγο για ένα «ταμειακό πλεόνασμα που δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης μεγάλων έργων αλλά και υλοποίησης μεγάλων προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα μέσω των νομικών προσώπων του δήμου».

«Υπάρχει μια δυναμική στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και πιστεύω ότι ο ισολογισμός πρέπει να ψηφιστεί για τη διαφάνεια που υπάρχει και τη σωστή πρακτική του δήμου στην καλή διαχείριση των οικονομικών, που καταφέρνει να λαμβάνει και να υλοποιεί σημαντικές αποφάσεις για τους πολίτες, όπως είναι η μείωση των ανταποδοτικών τελών και απαλλαγές σε σημαντικές κατηγορίες πολιτών, παρότι ο ΦΟΔΣΑ έχει αυξήσει σημαντικά το ποσό που λαμβάνει. Είναι πολύ σημαντική και η ενίσχυση των προνομιακών δομών, αλλά και των δομών εκπαίδευσης, με ποσό που ξεπερνάει τα 6,5 εκ. ευρώ ετησίως», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.