Εκδήλωση μνήμης για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές

Εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί.

Πρόκειται για μία ημερομηνία-σταθμό, καθώς στις 30 Οκτωβρίου 1944 και από την περιοχή των Συκεών, οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης εισέβαλαν στην κατεχόμενη από τους Ναζί Θεσσαλονίκη και σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της.

Αυτή την επέτειο τιμά αδιάλειπτα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποδίδοντας με κάθε λαμπρότητα τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστος Γαλανός, ο διοικητής του Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών Κώστας Βασιλειάδης, καθηγητές και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο, τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, σχολεία, συλλόγους και οργανώσεις του δήμου, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες, ενώ μουσικά την εκδήλωση πλαισίωσε τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

Διαβάστε επίσης  25η Μαρτίου στην Καλαμαριά - Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, όπου δημιουργήθηκε το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Κανάρη και Ομήρου, στη Δ.Ε. Συκεών), που φιλοτεχνήθηκε το 1997 με τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του Μάη του 1936 με την απεργία των καπνεργατών και τον «Επιτάφιο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που εμπνεύστηκε από τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή.

Στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης τον παλμό έδωσαν μαθητές σχολείων του δήμου που συμμετείχαν κρατώντας με περηφάνια τη γαλανόλευκη σημαία, οργανώσεις, σύλλογοι και σωματεία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοικητικών Υπηρεσιών Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «η απελευθέρωση της πόλης μας είναι κάτι που μας ενώνει». «Θυμόμαστε και τιμούμε το ιστορικό γεγονός της απολύτρωσης της πόλης από τον γερμανικό στρατό κατοχής.

Η 30η Οκτωβρίου συμβολίζει το τέλος μιας κατοχικής περιόδου, με τη δυστυχία και την εξαθλίωση που αυτή συνεπάγεται. Ανεξαρτήτως του τι ακολούθησε, εκείνη η προτελευταία μέρα του Οκτωβρίου αποτελεί ένα ορόσημο εορταστικής χαράς για τη Θεσσαλονίκη, και με το ίδιο πνεύμα οφείλουμε να το εντάξουμε στην ιστορία της», ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας μια αναλυτική παρουσίαση του μεγάλου ιστορικού γεγονότος.