Εκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Ευρωβουλή, Ευρωκοινοβούλιο ευρωβουλευτών βουλή Λευκορωσία

Στον απόηχο της δολοφονίας Σουλεϊμανί

Στον απόηχο της δολοφονίας Σουλεϊμανί

Eiδική συνεδρίαση της Κομισιόν για το Ιράν συγκάλεσε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Στη συνάντηση αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και οι Επίτροποι «θα ενημερώσουν για τις επαφές με τους διάφορους ενδιαφερόμενους που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράκ και πέραν αυτού».

Η συνάντηση αυτή θα χρησιμεύσει επίσης ως πλατφόρμα για το συντονισμό των δράσεων που θα αναλάβουν οι Επίτροποι στην περιοχή και των εταίρων που σχετίζονται με τα χαρτοφυλάκιά τους. Αναλυτικά, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις εξελίξεις σε έκτακτη συνάντησή τους την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Μια συνάντηση που ζητούσαν πολλές πρωτεύουσες, ειδικά το Βερολίνο.

«Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, είναι σημαντικό να σταματήσουμε τον κύκλο της βίας έτσι ώστε μια ακόμη ενέργεια να μην οδηγήσει στην επόμενη και να δημιουργηθεί και πάλι χώρος για διπλωματία. Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερη ευθύνη εδώ. Καθώς οι εντάσεις ανοίγουν, η Ευρώπη μιλάει με όλους τους εμπλεκόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα συγκαλέσει τους Υπουργούς Εξωτερικών σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου για την ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών διόδων», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης
Αλλαγή των κανόνων της ΕΕ για το χρέος προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι από την ανακοίνωση του Ιράν ότι δεν θα τηρήσει πλέον το όριο που έχει καθοριστεί από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA σ.σ.: εννοεί την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν). Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο έντονων εντάσεων στην περιοχή. Από ευρωπαϊκής άποψης, είναι σημαντικό για το Ιράν να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία. Πρέπει να πείσουμε το Ιράν ότι είναι προς το δικό του συμφέρον», τονίζει.

Όπως εξηγεί, «μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Da’esh (σ.σ: τζιχαντιστές), το Ιράκ αναπτύσσεται καλά και ο λαός του αξίζει να δει τη συνέχιση της προόδου προς την ανασυγκρότηση και μεγαλύτερη σταθερότητα. Το Ιράκ αξίζει να παραμείνει στο δρόμο της ισορροπίας και της συμφιλίωσης. Καλούμε όλα τα μέρη να δείξουν συγκράτηση», επιμένει.

Νωρίτερα, οι πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ είχαν συναντηθεί για το θέμα. Σχολιάζοντας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε το Ιράν να μην προχωρήσει σε αντίποινα. «Στη συνάντηση σήμερα, οι σύμμαχοι κάλεσαν για συγκράτηση και αποκλιμάκωση. Μια νέα σύγκρουση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, οπότε το Ιράν πρέπει να απέχει από περαιτέρω βιαιότητες και προκλήσεις», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.