Εντείνονται ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο

Κικίλιας, κυβέρνηση, σχολεία

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια

«Κληρονομήσαμε μια διαλυμένη κατάσταση στην Υγεία. Το καλοκαίρι αναγκάστηκαν ΓΓ Υπουργείων να ψάχνουν ιατρούς με μπλοκάκι για να καλυφθούν κενά, ιδίως στα νησιά. Ο ένας τρόπος είναι αυτό να το αντιμετωπίσεις με «μπαλώματα» και ο άλλος να καταρτίσεις ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει τις ανάγκες ανά την επικράτεια, πότε θα συνταξιοδοτηθεί ένας γιατρός και θα δημιουργηθεί κενό, τι απαιτείται ώστε να πάρουν τις άδειες τους και οι γιατροί σε περιοχές της παραμεθορίου, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Εμείς αυτό το δεύτερο κάνουμε, καταγράφοντας όσα ισχύουν σε όλη την χώρα», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1.

Απαντώντας στα ερωτήματα του Νίκου Ρογκάκου και του Παναγιώτη Στάθη, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την πολύπλευρη στήριξη των ιατρών που διορίζονται σε ιατρεία της «άγονης γραμμής», ώστε να αποφύγουμε τα φαινόμενα εγκατάλειψης της θέσης τους μετά από λίγους μήνες, προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης, πέραν του μισθού τους, σε ότι αφορά την στέγαση, την σίτιση τους και τυχόν άλλους τομείς που μπορεί να βοηθηθούν εκείνοι και οι οικογένειες τους», αναφέροντας ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.

Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο, ο Υπ. Υγείας είπε ότι «η πλειονότητα της κοινωνίας, καπνιστές και μη καπνιστές, έχουν αγκαλιάσει και συμφωνούν ότι πρέπει να περιοριστεί το κάπνισμα, όπως άλλωστε και τα κόμματα που στήριξαν τον νόμο στην Βουλή».

«Θα υπάρξει οριζόντια εφαρμογή του νόμου, χωρίς «παραθυράκια», η οποία όχι μόνο θα ατονήσει, αλλά θα ενισχυθεί καθώς αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας», επεσήμανε ο Υπ. Υγείας. Αφού ανέφερε ότι και το βράδυ της Παρασκευής έγινε μπαράζ ελέγχων σε καταστήματα εστίασης για το κάπνισμα, ο κ. Κικίλιας είπε σχετικά με τις εκατοντάδες κλήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό 1142, ότι κάτω από το 30% του συνόλου αφορά αναφορές και καταγγελίες», ενώ άλλο ένα 30% ζητά βοήθεια για να διακόψει το κάπνισμα, μέσω των Κέντρων Διακοπής Καπνίσματος στα νοσοκομεία». Ο Υπ. Υγείας είπε ότι η χρέωση για κάθε κλήση στο 1142 είναι συμβολική, απλώς και μόνο για να αποφεύγονται οι φάρσες και οι κακεντρέχειες και τα «καρφώματα» μεταξύ ανταγωνιστών καταστηματαρχών.