Φραγκίσκος απαντά στην κριτική από της ΗΠΑ: “Τιμή μου”

πάπας Φραγκίσκος Αγία Σοφία σαν σήμερα

Βρίσκεται στο στόχαστρο συντηρητικών καθολικών κύκλων

Βρίσκεται στο στόχαστρο συντηρητικών καθολικών κύκλων

Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε σήμερα “τιμή του” τις επιθέσεις που δέχεται από συντηρητικούς κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ και τα καθολικά μέσα ενημέρωσης που τους στηρίζουν και εκτός από τις επικρίσεις τους για σειρά θεμάτων (από θεολογικά ζητήματα μέχρι τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή) έχουν ζητήσει ακόμη και την παραίτησή του.

Η απάντηση του ποντίφικα στους επικριτές του δόθηκε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς τη Μοζαμβίκη, στη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο δημοσιογράφο Νικολά Σενέζ, τον συγγραφέα ενός νέου βιβλίου που τιτλοφορείται “Πώς η Αμερική θέλει να αλλάξει πάπα”.

Στο βιβλίο αυτό, ο Σενέζ περιγράφει ένα δίκτυο συντηρητικών σχολιαστών, πολιτικών, θεολόγων και στελεχών της εκκλησίας που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον Φραγκίσκο, συχνά μέσω καθολικών ειδησεογραφικών μέσων και ιδρυμάτων.

“Είναι τιμή να μου επιτίθενται οι Αμερικανοί”, φέρεται να είπε ο πάπας, όταν τον ρώτησε για το θέμα ο δημοσιογράφος. Πρόσθεσε ότι δεν έχει διαβάσει το βιβλίο καθώς οι βοηθοί του δεν μπόρεσαν να το βρουν, όμως άφησε να εννοηθεί ότι πληροφορήθηκε το περιεχόμενό του από δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Αφού ο ποντίφικας έφυγε από τον χώρο όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι μέσα στο αεροπλάνο, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι επέστρεψε και εξέδωσε μια ανακοίνωση προσπαθώντας να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις του. “Ο πάπας μιλούσε ανεπισήμως, θέλοντας να πει ότι ανέκαθεν θεωρούσε τιμή του την κριτική, ιδίως όταν προέρχεται από έγκυρους στοχαστές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτούς ενός σημαντικού κράτους”, είπε.

Τα τελευταία χρόνια ο Φραγκίσκος βρίσκεται στο στόχαστρο μιας μικρής αλλά ισχυρής ομάδας Αμερικανών συντηρητικών που διαφωνούν με τη στάση του σε διάφορα θεολογικά ζητήματα αλλά και σε κοινωνικά θέματα, από τη μετανάστευση μέχρι την κλιματική αλλαγή. Ο πνευματικός “γκουρού” τους είναι ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Λίο Μπερκ, ο οποίος ενέτεινε τις επιθέσεις του αφού ο ποντίφικας τον απομάκρυνε από μια υψηλή θέση στο Βατικανό, πριν από μερικά χρόνια. Ο Μπερκ εμφανίζεται συχνά σε συντηρητικά, καθολικά μέσα ενημέρωσης, όπως στο τηλεοπτικό δίκτυο EWTN, και οι ομιλίες του αναδημοσιεύονται σε ιστοτόπους όπως οι National Catholic Register, Catholic News Agency και LifeSite News. Ο Σενέζ τους αναφέρει όλους στο βιβλίο του.

Επί χρόνια, ο Μπερκ είχε για σύμμαχό του τον Στιβ Μπάνον, όμως οι δρόμοι τους χώρισαν τον Ιούνιο, όταν ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θέλει να γυρίσει σε ταινία ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ομοφυλοφιλία στο Βατικανό.

Ορισμένα από αυτά τα μμε στήριξαν τη συλλογή υπογραφών σε κείμενα που χαρακτηρίζουν τον πάπα αιρετικό και ζητούν την παραίτησή του για τη στάση του σε ζητήματα όπως η μετάληψη των διαζευγμένων. Πέρσι, δημοσίευσαν ταυτόχρονα μια επιστολή του πρώην πρεσβευτή του Βατικανού στην Ουάσινγκτον, αρχιεπισκόπου Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, που ζητούσε από τον πάπα να παραιτηθεί εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις σε αξιωματούχους του Βατικανού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ