Γαλλία: Ακτιβιστές προσπαθούν να σταματήσουν τη φόρτωση σαουδαραβικού πλοίου

Στη Μασσαλία

Την φόρτωση του ελλιμενισμένου σαουδαραβικού πλοίου Bahri Tabuk στη Μασσαλία προσπάθησε να εμποδίσει σήμερα η οργάνωση ακτιβιστών ACAT (Δράση Χριστιανών για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων) η οποία αγωνίζεται υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ίδια ανέφερε πως έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη με σκοπό να σταματήσει τη φόρτωση του.

Σε ανακοίνωση της τόνισε: “Το πλοίο αυτό πρόκειται να φορτώσει γαλλικά όπλα για τη Σαουδική Αραβία, μία από τις κύριες εμπόλεμες πλευρές στη σύρραξη της Υεμένης. Η ACAT (…) κινητοποιείται και καλεί την κοινωνία των πολιτών και τα τοπικά δίκτυα να εμποδίσουν τη μεταφορά αυτών των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία”

Άλλο ένα σαουδαραβικό πλοίο έφυγε από τη βόρεια Γαλλία πριν από δύο εβδομάδες, χωρίς ένα φορτίο όπλων, αφού οι λιμενεργάτες απείλησαν να εμποδίσουν τον ελλιμενισμό του στη Χάβρη. Το Bahri Tabuk, που ανήκει στην ίδια ναυτιλιακή εταιρεία όπως και το προηγούμενο σαουδαραβικό πλοίο, έδεσε στη Μασσαλία σήμερα το απόγευμα και η φόρτωσή του πρόκειται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη είπε στο πρακτορείο Reuters ένα στέλεχος του συνδικάτου των λιμενεργατών, ο Λοράν Παστόρ.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Disclosure ανέφερε νωρίτερα ότι το φορτηγό πλοίο θα παραλάβει μεταξύ άλλων πυρομαχικά για οβιδοβόλα CAESAR. “Αποκλείεται να φορτώσουμε όπλα ή πυρομαχικά για οποιονδήποτε πόλεμο”, είπε ο Παστόρ.

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, μιλώντας σε βουλευτές, είπε ότι δεν έχει κάποια πληροφορία για το φορτίο αλλά, σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία έχει εταιρική σχέση με τη Σαουδική Αραβία. “Το επαληθεύουμε. Αλλά και να ήταν έτσι, θα προκαλούσε έκπληξη; Όχι, επειδή έχουμε εταιρική σχέση με τη Σαουδική Αραβία”, είπε η υπουργός στο κοινοβούλιο, σε μια συνεδρίαση σε θυελλώδες κλίμα, ενώ την διέκοπτε με τη φράση “Λέτε ψέματα!” ο Φρανσουά Ρουφέν, βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ριάντ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βάλουν τέλος στον “βρόμικο πόλεμο” στην Υεμένη, υπερασπιζόμενος όμως τις πωλήσεις γαλλικών οπλικών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης
Σκάνδαλο στη Γαλλία: Οργάνωση έδινε παιδιά για υιοθεσία χωρίς τη συναίνεση των γονιών

Ένας εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία ανήκει το Bahri Tabuk διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φορτίο δεν περιλαμβάνει όπλα αλλά φορητές γεννήτριες της εταιρείας Siemens που προορίζονται αποκλειστικά για πολιτικούς σκοπούς. “Οι πληροφορίες περί φορτίου όπλων ή εκρηκτικών είναι εντελώς ψευδείς”, πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο το Disclosure δημοσίευσε απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες που έδειχναν ότι τα γαλλικά όπλα που πωλούνται στη Σαουδική Αραβία, όπως άρματα και πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης. Τέσσερις ρεπόρτερ του ιστότοπου κλήθηκαν να καταθέσουν στην υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών (DGSI) της Γαλλίας για τη διαρροή των πληροφοριών, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτη. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Παρίσι ότι επιχειρεί να εκφοβίσει τον Τύπο και να περιορίσει τις ελευθερίες του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ