Οι αντιδράσεις της Αθήνας για το τουρκικό ερευνητικό

Ορούτς Ρέις Oruc Reis

Τι συνέβη και πώς αντιμετωπίστηκε

Τι συνέβη και πώς αντιμετωπίστηκε

Ότι «Αυτή τη στιγμή είναι ένα ερευνητικό πλοίο που πλέει σε διεθνή ύδατα, χωρίς να κάνει εργασίες και χωρίς να έχει εκδώσει NAVTEX», ανέφεραν στο «protothema.gr» κυβερνητικές πηγές για την παρουσία του «Oruc Reis», εντός της περιοχής που ορίζεται από τα όρια του FIR Αθηνών.

Αναλυτικά, λίγο πριν τις 7 το πρωί το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από δύο εμπορικά εφοδιαστικά πλοία, κινήθηκε προς το FIR Αθηνών πλέοντας στο Νοτιοανατολικό άκρο του.

Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και πνέουν ισχυροί άνεμοι. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση ούτε αποκλείουν η σημερινή κίνηση του πλοίου να συνδέεται με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων, ούτε όμως το θεωρούν και πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση, ο πλους του Oruc Reis δοκιμάζει την ετοιμότητα, αλλά και τα σχέδια που έχουν εκπονήσει επί χάρτου τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για την αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες σε θαλάσσια περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχει ελληνική κυριαρχία.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊος: 1.317 παραβάσεις για τα μέτρα στη χώρα

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που βρισκόταν στην Κάρπαθο πλέει προς το σημείο όπου βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρίσκεται ο ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Tod D. Wolters, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους στην κυβέρνηση καταλήγουν ότι η ελληνική απάντηση στην κίνηση του Oruc Reis δεν πρέπει να είναι η υπεραντίδραση, αφού το τουρκικό πλοίο δεν έχει προχωρήσει σε εργασίες και δεν έχει εκδώσει NAVTEX ότι πραγματοποιεί έρευνες, πλέει σε διεθνή ύδατα και δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.