Η Κίνα «ψαλιδίζει» δασμούς εκατομμυρίων στα προϊόντα των ΗΠΑ

Ελλάδα Κίνα AUKUS

Για το καλό της οικονομίας της

Για το καλό της οικονομίας της

Σε γενναίο ψαλίδισμα των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων προχωρά η Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση προχωρά στην κίνηση αυτή στο πλαίσιο της συμφωνίας Πρώτης Φάσης με τις ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών. Ταυτόχρονα όμως με τη μείωση των δασμών αυτών γίνεται και τονωτική ένεση στην οικονομία που έχει δεχτεί πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κήρυξε «λαϊκό πόλεμο», όπως τον χαρακτήρισε, κατά της επιδημίας.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, από τις 14 Φεβρουαρίου θα μειωθούν οι δασμοί σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών από το 10% στο 5% και σε άλλα αγαθά από το 5% στο 2,5%. Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με πολύ θετικό τρόπο από τις αγορές στην Ασία, αλλά και τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική.

Σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσουν και οι ΗΠΑ με βάση τη μέχρι τώρα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Από τις 14 Φεβρουαρίου η Ουάσιγκτον αναμένεται να μειώσει κατά 50% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, από το 15% στο 7,5%. Οι δασμοί αυτοί είχαν επιβληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρισκόταν στο απόγειό του.

Περαιτέρω μείωση των δασμών μπορεί να γίνει ύστερα από διμερείς επαφές ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στο εμπόριο, ανέφεραν επίσης οι κινεζικές Αρχές. Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί για το εμπόριο, με στόχο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, η ανάπτυξη της οικονομίας και να γίνει βήμα για ακόμη πιο συνολική εμπορική συμφωνία που θα περιλαμβάνει περισσότερα προϊόντα, μεγαλύτερης αξίας.

Οι προκλήσεις για το Πεκίνο πάντως όσον αφορά την οικονομία παραμένουν μεγάλες μετά το χτύπημα της επιδημίας. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επικαλεστεί ειδική πρόβλεψη που υπάρχει στη διμερή εμπορική συμφωνία Πρώτης Φάσης, η οποία αφορά φυσικές και άλλες καταστροφές. Με βάση τη συμφωνία, η Κίνα θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων με αξία 100 δισ. δολαρίων. Ο στόχος αυτός ήταν φιλόδοξος από την αρχή, αλλά τώρα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της επιδημίας.

Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Σόνι Περντού έδωσε ήδη σήμα ότι η χώρα του μπορεί να επιδείξει ανοχή εάν η εξάπλωση της επιδημίας δεν επιτρέψει στην Κίνα να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για αύξηση των εισαγωγών σε αμερικανικά προϊόντα. Ηδη στην Κίνα έχουν σταματήσει να λειτουργούν προσωρινά πολλές εγχώριες και ξένες εταιρείες.

Επίσης έχουν μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση και οι εισαγωγές πετρελαίου λόγω ακριβώς των συνθηκών αυτών. Πηγές των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφεραν ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα για τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 2,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019, όταν η Κίνα εισήγε 13 εκατ. βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα.

Με βάση την πρόσφατη εμπορική συμφωνία, η Κίνα θα αγόραζε επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων για το 2020 και το 2021. Συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές τέτοιων προϊόντων σε επίπεδο πάνω από αυτό του 2017. Εκείνη τη χρονιά οι αμερικανικές επιχειρήσεις είχαν πουλήσει στην Κίνα αγαθά και υπηρεσίες συνολικής αξίας 186 δισ. δολαρίων. Για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Κίνα, θα πρέπει φέτος να αγοράσει αμερικανικά προϊόντα αξίας 263 δισ. δολαρίων. Λόγω της επιδημίας όμως που δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες δεν είναι σίγουρο ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

Πηγή: tanea.gr