Οι πιέσεις έφεραν αποτέλεσμα – Πιο σκληρή η στάση της Ε.Ε. προς την Τουρκία

Ιταλία Ευρώπη Τουρκία

Για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, φαίνεται ότι έχουμε την τελική διατύπωση για το θέμα της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Έχουμε μία αυστηρότερη διατύπωση σε σχέση με όσα είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υπογραμμίσει τις σοβαρές συνέπειες που έχει η δραστηριότητα που καταγράφει η Τουρκία στις ευρωτουρκικές θέσεις», όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του Open στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, από τις Βρυξέλλες, που μετέδωσε το Open, αναφέρουν πως με «στοχευμένα μέτρα» προειδοποιεί η ΕΕ την Τουρκία.

Το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι όπως προαναφέραμε πολύ αυστηρό σε βάρος της Τουρκίας –ειδικά σε σχέση με όσα ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες– καθώς την καταδικάζει και επιβεβαιώνει προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης
Αποθεώνεται με... συρτάκι στην Τουρκία ο Πέλκας (ΦΩΤΟ)

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κυπριακή πλευρά ζήτησε το κείμενο συμπερασμάτων να γίνει περισσότερο «σκληρό». Οι ηγέτες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί παρά τις προειδοποιήσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε στην πραγματικότητα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών, υποστηρίζοντας την πρόσκληση στην Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβληθούν επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων. «Η ΕΕ θα το παρακολουθήσει από κοντά και θα ανταποκριθεί καταλλήλως σε αλληλεγγύη με Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το θέμα και θα επανέλθει στο ζήτημα ως πρέπει», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Οι ηγέτες συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και όλα δείχνουν ότι στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Ιούλιο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Πηγή: newsit.gr