Η πόλη της Καβάλας είναι ο τελικός προορισμός των 1000 μεταναστών;

Εργασίες ανακαίνισης στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου – Καμία επίσημη ενημέρωση

Εργασίες ανακαίνισης στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου – Καμία επίσημη ενημέρωση

Από τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, στην πόλη της Καβάλας; Εκεί τελικά θα καταλήξουν οι 1000 μετανάστες που κατέφθασαν από τη Λέσβο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης;

Παρότι την αποκάλυψη την έκανε ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, ούτε τοποθέτηση από κυβερνητική πηγή. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, ούτε ο νέος δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, που ανέλαβε μόλις σήμερα επίσημα τα καθήκοντά του, δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα.

Η είδηση, που αναφέρει πως οι 1.000 πρόσφυγες που μεταφέρονται σήμερα Δευτέρα (02/09) από τη Μόρια της Λέσβου στο Πολύκαστρο Κιλκίς έχουν ως τελικό προορισμό την πόλη της Καβάλας και το πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου, όπου αναμένεται να εγκατασταθούν σε 20 ημέρες από σήμερα, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επέκτασης τού εκεί camp, έχει προκαλέσει από μόνη της αναστάτωση στην πόλη της Καβάλας.

Ο κ. Μουριάδης βρίσκεται από το πρωί σε έναν μαραθώνιο επαφών με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής, προκειμένου να επιβεβαιώσει την πληροφορία και να διατυπώσει την αντίθεση του Δήμου σε μια τέτοια προοπτική.

Η διαρροή έγινε από το νέο δήμαρχο Παιονίας Κιλκίς, Κωνσταντίνο Σιωνίδη, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά, όπως είπε, από εκπρόσωπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ethnos.gr : «Ο υπεύθυνος του κέντρου, που εκπροσωπεί το υπουργείο, μου διευκρίνισε πως η εγκατάσταση των 1.002 προσφύγων θα είναι προσωρινή και θα διαρκέσει το πολύ 20 μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες των νέων εγκαταστάσεων που γίνονται στην Καβάλα. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, στήνονται σκηνές των τεσσάρων ατόμων της Ύπατης Αρμοστείας, και όχι μόνιμες εγκαταστάσεις».

Διαβάστε επίσης
Καβάλα: Προσφυγόπουλα δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι

Τσανάκα: «Δεν το γνωρίζαμε, το υποψιαζόμασταν»

Η πληροφορία προκάλεσε ταραχή στην Καβάλα, αλλά δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία καθώς εδώ και καιρό όλοι έβλεπαν τις εργασίες που γινόταν στα κτίρια του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου.

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα, αλλά το υποψιαζόμασταν ότι κάποια στιγμή θα έφερναν εδώ πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων», είπε στο ethnos.gr η μέχρι προχθές δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία εδώ και καιρό έβλεπε με ανησυχία τις εκτεταμένες εργασίες επέκτασης των υποδομών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου, όπου φιλοξενούνται σήμερα περίπου 500 πρόσφυγες.

«Γίνονται εργασίες τριπλασιασμού των εγκαταστάσεων και μάλιστα στα κρυφά, με καλυμμένη όλη την περίφραξη, ώστε να μη μπορεί κανείς να δει τι γίνεται μέσα», ανέφερε η κ.Τσανάκα και πρόσθεσε: «Θα διαμαρτυρηθούμε έντονα και θα χρησιμοποιήσουμε και νομικά μέσα, θα ενεργοποιήσουμε και την πολεοδομία. Μιλάμε για μια τεράστια δομή, η οποία δημιουργείται μέσα στον ιστό της πόλης, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας. Δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας».

Υποψήφια για την εγκατάσταση επιπλέον αριθμού προσφύγων είναι και η νέα δομή των Σερρών, που δημιουργείται σε παρακείμενη έκταση της υπάρχουσας δομής, όπου φιλοξενούνται σήμερα 500 πρόσφυγες. Όπως είπε στο ethnos.gr ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Σερρών (σ.σ. παραδίδει την ερχόμενη Πέμπτη), Γιάννης Μωυσιάδης, μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες εγκατάστασης κοντέινερς στον νέο χώρο, με τις οποίες θα διπλασιαστεί η δυναμικότητα του Κέντρου.

Πηγή: ethnos.gr
Πηγή φωτό: kavalapost