Και επίσημα στην Ευρώπη ο κοροναϊός

κορονοϊός κορονοϊό Κίνα

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη. Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες του φονικού ιού

H εμφάνιση του ιού έχει σημάνει συναγερμό στην Κίνα ενώ 26 άνθρωποι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν πεθάνει. Ο φονικός ιός εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα ενώ οι νεκροί αυξάνονται όσο περνούν οι ώρες.

Διαβάστε επίσης
Η Γαλλία θα ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ για την Τουρκία

Η Κίνα έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφία με το πώς μοιάζει ο φονικός ιός. Ειδικότερα, η εθνική βάση παθογόνων μικροοργανισμών της χώρας έλαβε την απόφαση να δημοσιεύσει την εικόνα του νέου κορονοϊού, όπως αυτός φαίνεται σε μικροσκόπιο.

Από φίδια που έφαγαν νυχτερίδες ξεκίνησε ο ιός

Ο κοροναϊός σαρώνει και επιστήμονες εικάζουν πως ο ιός μεταδόθηκε από κατανάλωση φιδιών τα οποία είχαν φάει μολυσμένες νυχτερίδες.

Συγκεκριμένα θεωρούν ότι μεταδόθηκε σε ανθρώπους που είχαν καταναλώσει κόμπρα ή άλλο φίδι που είχε φάει νωρίτερα νυχτερίδα. Πολλά από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν άτομα που είχαν επισκεφθεί μια αγορά τροφίμων στη Γουχάν. Η συγκεκριμένη αγορά έχει κλείσει και έχει απολυμανθεί.

Σύμφωνα με γενετική ανάλυση ο κοροναϊός θυμίζει τους ιούς που μολύνουν νυχτερίδες και φίδια. Οι Κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νεός κοροναϊός είναι ένας συνδυασμένος, μεταλλαγμένος ιός νυχτερίδας και φιδιού.

Να σημειωθεί ότι ο κοροναϊός έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά των SARS και MERS (του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής που καταγράφηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012). Δεν αποκλείεται ο ΠΟΥ σε συνεργασία με ειδικούς επιδημιολόγους να εξετάσουν θεραπείες και εμβόλια κατά του MERS για πιθανή χρήση κατά του νέου κοροναϊού.