Κιλκίς: Σ’ αυτό το καμπ θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες (ΦΩΤΟ)

Τι φοβούνται στην περιοχή – γιατί αντιδρά ο νέος δήμαρχος της Παιονίας

Τι φοβούνται στην περιοχή – γιατί αντιδρά ο νέος δήμαρχος της Παιονίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στη Νέα Καβάλα, ώστε να είναι πανέτοιμη για να υποδεχθεί τους 1000 μετανάστες που αναμένονται σήμερα και αύριο από το κέντρο της Μόριας στη Λέσβο. Τις εργασίες ανέλαβε ιδιώτης εργολάβος, με τη συνδρομή μηχανημάτων της 33ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού για τη διαμόρφωση του υπεδάφους στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων της Νέας Καβάλας.

Γιατί ανησυχούν οι τοπικοί παράγοντες;

Τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της περιοχής είναι η υδροδότηση καθώς και η διαχείριση των απορριμμάτων. Ο νέος δήμαρχος Παιονίας, Κώστας Σιωνίδης, μιλώντας στο ethnos.gr έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η περιοχή θα ξεμείνει από νερό, καθώς ο αγωγός που τροφοδοτεί τον οικισμό της Νέας Καβάλας είναι μικρός και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες των 150-200 κατοίκων.

«Η κίνηση να μετακινηθούν εδώ οι πρόσφυγες μας αιφνιδίασε. Θέλουμε να γίνουν από την πολιτεία άμεσα έργα υποδομής για να μην δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην διαμονή των προσφύγων όσο και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής» τόνισε αρχικά ο κ. Σιωνίδης και υποστήριξε πως είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί άμεσα ένας μεγάλος αγωγός ο οποίος θα «τρέξει» από το υδραγωγείο που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης του Κιλκίς μέχρι τη Νέα Καβάλα μεταφέροντας νερό και θα εξυπηρετεί απρόσκοπτα ολόκληρη την περιοχή. Εκτός από τους κατοίκους περιμετρικά του οικισμού υπάρχουν και δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο οικισμό.

Εκτός από την υδροδότηση προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και με την διαχείριση των απορριμμάτων. «Ο στόλος του δήμου είναι μικρός και τα οχήματα παλιά. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις» δήλωσε στο ethnos.gr ο Κώστας Σιωνίδης. Παράλληλα ο δήμαρχος ζήτησε την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών  δυνάμεων σε ολόκληρη την περιοχή προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας την περιοχή.

Ο νέος δήμαρχος επισκέφθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο τον κέντρο φιλοξενίας που θα μεταφερθούν οι περίπου 1.000 πρόσφυγες. «Υπάρχουν εν γένει αδυναμίες. Οι εγκαταστάσεις δεν προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης» είπε.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί την τοπική κοινωνία είναι κατά πόσον θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την σύντομη απομάκρυνση τους καθώς και στο παρελθόν από την προηγούμενη διακυβέρνηση είχαν διατυπωθεί δεσμεύσεις για την κατάργηση του κέντρου, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθούν.

Πηγή: ethnos.gr, maxitis.gr