Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος: “Τα πράγματα είναι καλά”

κορονοϊός

“Με ψυχραιμία να κρατήσουμε μόνο τα αναγκαία μέτρα”

Κορονοϊός: Παρά την αύξηση στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, «τα πράγματα είναι καλά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Εξηγώντας την θετική εκτίμησή του, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι έχουμε ένα καινούριο πεδίο όπου κυριαρχεί μια μορφή του ιού που είναι σαφώς λιγότερο επικίνδυνη από τις παρελθοντικές, ενώ βρισκόμαστε με εμβολιασμένο ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας μας από ό,τι στις αρχές Δεκεμβρίου όταν κυριαρχούσε η Δέλτα και πρακτικά παρότι αρκετοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι είναι μολυσμένοι, αυτό δεν έχει επιπτώσεις ούτε στο σύστημα ούτε στην υγεία τους με μόνη εξαίρεση τους ανεμβολίαστους άνω των 60 και τους ιδιαιτέρως ευπαθείς που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία με τήρηση μέτρων.

Σε σχέση με την υποπαραλλαγή Όμικρον 2, πρόκειται για μια πιο μολυσματική Όμικρον, είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, που επίσης δεν προκαλεί βαριά νόσο, με τις εξαιρέσεις των ανεμβολίαστων σε μεγαλύτερες ηλικίες και των ευπαθών ομάδων. «Με δεδομένο ότι είχαμε μια περίοδο πολύ έντονης κοινωνικής δραστηριότητας την περίοδο της αποκριάς είναι λογικό αυτή την στιγμή να βλέπουμε περισσότερα κρούσματα, που αφορούν ελαφρές νοσήσεις. Το παρακολουθούμε γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση αυτό να μετατραπεί σε αύξηση των νοσηλειών ή αύξηση των εντατικών» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος σχετικά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων είναι αναγκαία, υπογράμμισε, γιατί πρέπει να γίνει μια οικονομία πόρων, σε οικονομικό και ψυχικό απόθεμα, λόγω και της συσσωρευμένης κούρασης των πολιτών εδώ και δύο χρόνια. «Τα σελφ τεστ κοστίζουν 4 εκατομμύρια την εβδομάδα, αυτούς τους πόρους τους χρειαζόμαστε, τους ξοδέψαμε σωστά και τους ξοδεύουμε μέχρι ενός ορισμένου χρονικού σημείου για να λειτουργήσουν τα σχολεία και είδαμε ότι λειτουργούν.

Από δω και πέρα πρέπει να τα αναθεωρήσουμε όλα με ψυχραιμία και ρεαλισμό για να κρατήσουμε μόνο αυτά που είναι αναγκαία στο καινούριο περιβάλλον της Όμικρον. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα αν, ο μη γένοιτο, μια νέα παραλλαγή μας φέρει σε δύσκολη κατάσταση να μπορούμε να αντιδράσουμε» προσέθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχετικά με τις αλλαγές στις οποίες προχωρά το υπουργείο Υγείας, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που δεν έχουν μια καλά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, μια διαρκής έλλειψη, είπε χαρακτηριστικά, την οποία ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την αναδεικνύει διαρκώς.
«Και εν μέσω της πανδημίας την αναδείκνυε γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει καλά οργανωμένη φροντίδα έξω από το νοσοκομείο έτσι ώστε εκεί να πηγαίνουν ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν έξω από αυτό. Για το πώς θα επιτευχθεί αυτό, γιατί πρέπει να γίνει αυτό χωρίς να αποκλειστούν άνθρωποι, να μην δημιουργηθούν προβλήματα, πρέπει να δούμε το λεπτομερές σχέδιο που επεξεργάζεται κατά δήλωσή του το Υπουργείο Υγείας και ως Πανελλήνιος Σύλλογος περιμένουμε με βάση τα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό, να έχουμε μια αναλυτική ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του σχεδίου» ανέφερε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από το 1929 ως το 2018 για να φτιαχτεί μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα ήταν αποτυχημένες, γιατί δεν λάμβαναν υπόψη τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου. «Αυτό το έχουμε επισημάνει και το έχουμε κάνει σαφές. Επίσης δεν λάμβαναν υπόψη τους τις επιθυμίες των ασθενών να επιλέγουν τους γιατρούς τους, πολύ λογικές και δεν λάμβαναν υπόψη τον επιστημονικό πλούτο που διαθέτει η χώρα, που έχει πάρα πολλούς γιατρούς ειδικοτήτων.

Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τους όλα αυτά που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο σύστημα. Ο προσωπικός γιατρός είναι μια ανάγκη που την είδαμε μέσα στην πανδημία και μας έλειπε. Όπως δημοσίως ειπώθηκε περιμένουμε να ενημερωθούμε πρώτα και στην συνέχεια να πούμε την άποψή μας, διότι προσεγγίζουμε το θέμα λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συστήματος οργανωμένου έξω από τα νοσοκομεία» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.