Κορονοϊός: Η έξαρση της Ομικρον 2 “φρενάρει” τη χαλάρωση των μέτρων

Η νέα “έκρηξη” των κρουσμάτων στη χώρα, εξαιτίας της ιδιαίτερα μεταδοτικής υποπαραλλαγής Όμικρον 2 του κορονοϊού, φέρνει ξανά προβληματισμούς και ανησυχία στους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Κορονοϊός: Σχεδόν 24.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες διατηρώντας υψηλά την επιδημιολογική καμπύλη. Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid, Rt, ξεπέρασε και πάλι έπειτα από τρεις εβδομάδες τη μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 1,09, αποτυπώνοντας τη μολυσματικότητα του κορονοιου.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί δεν δηλώνονται όλα τα θετικά self test ή γιατί πρόκειται για ανθρώπους που είναι ασυμπτωματικοί φορείς αλλά δεν έχουν ελεγχθεί.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέμεναν την αύξηση των κρουσμάτων, με δεδομένο το…αποκριάτικο κλίμα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου και της πρώτης του Μαρτίου, την κινητικότητα του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, και ιδίως των νέων ατόμων, αλλά και την άρση των περιορισμών που είχαν αποφασιστεί το προηγούμενο διάστημα, με τελευταία αυτή που αφορούσε τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η συνέχιση ή μη της πορείας των μέτρων χαλάρωσης θα συζητηθούν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Επιτροπής συνεδριάζει κάθε Τετάρτη, ωστόσο εχθές η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω προβλήματος υγείας που εμφάνισε μέλος της.

Κορονοϊός: Στο επίκεντρο το testing στα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που θα συζητήσουν οι ειδικοί είναι η ενδεχόμενη μείωση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) από δύο σε ένα την εβδομάδα στους μαθητές. Ο έλεγχος στον πληθυσμό ηλικίας 4 έως 18 χρόνων, που διενεργείται συστηματικά από τον περασμένο Απρίλιο, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός στον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών στον κορονοϊό μαθητών και στη συνέχεια στην απομόνωσή τους για την προστασία του οικογενειακού και λοιπού περιβάλλοντος τους.

Διαβάστε επίσης
Kορονοϊός: Που θα γίνουν αύριο (8/8) δωρεάν rapid test

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι ειδικοί προβληματίζονται για τη μείωση των self test στον σχολικό πληθυσμό. Η αρχική σκέψη τους ήταν να μειωθούν οι εβδομαδιαίοι έλεγχοι στο τέλος Μαρτίου ή στα μέσα Απριλίου, οπότε και σταματά η λειτουργία των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα. Πλέον θα σταθμίσουν τη νέα υποτροπή της επιδημίας κορονοϊού αλλά και το επίπεδο ανοσίας, φυσικής ή με εμβολιασμό, των παιδιών και των εφήβων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 18,7%, στους εφήβους ηλικίας 12-14 χρόνων το 44% και τέλος στους εφήβους 15-17 ετών το 58%.

Πάντως, τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν αποκλιμάκωση της επιδημίας στον πληθυσμό ηλικίας 4 – 18 χρόνων. Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 7- 13 Μαρτίου, το σύνολο των ασθενών στην προαναφερθείσα ηλικιακή ομάδα είναι 35.275, αποτελώντας το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων. Το σημαντικό είναι όμως όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ ότι το συγκεκριμένο ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων είναι μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, την τελευταία του Φεβρουαρίου, που υπολογιζόταν στο 30%.

Πηγή: protothema.gr