Κορονοϊός – Πρασσάς: “Η 4η δόση εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες μειώνει κατά πέντε φορές το ρίσκο θανάτου”

εμβόλιο εμβόλια εμβολιασμός κατ'οίκον Βέλγιο

Ο ιός φτιάχνει κύματα που μπορούν να μολύνουν 50%

Κορονοϊός: Ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας Γιάννης Πρασσάς μίλησε στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο”, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Στην ερώτηση πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο κ. Πρασσάς θέλησε αρχικά να διευκρινίσει τον όρο.

«Κανονικότητα δεν είναι να πεθαίνουν καθημερινώς 50, 60, 70 άτομα από έναν καινούριο ιό. Όταν φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε σταθερά μονοψήφιο αριθμό θανάτων, ελεγχόμενα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ξέρουμε τι μας περιμένει, τότε θα πούμε πως αυτή είναι μια νέα καθημερινότητα» εξήγησε ο κ. Πρασσάς.

Είπε πως ο συγκεκριμένος ιός φτιάχνει κύματα τα οποία μπορούν να μολύνουν μέχρι και το 50% της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης
Παγώνη: "Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν χρειάζονται νέα μέτρα"

Αναφορικά με την τέταρτη δόση, ο κ. Πρασσάς επισήμανε μία έρευνα η οποία συγκρίνει όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση με αυτούς που έχουν κάνει την τέταρτη και έδειξε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων με την τρίτη δόση έχει πολύ καλή προστασία έναντι σε όλες τις μεταλλάξεις.

Η τέταρτη δόση ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν και κάποια ανοσοκαταστολή μειώνει κατά πέντε φορές το ρίσκο του θανάτου.

«Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποιες κατηγορίες ανθρώπων θα επωφεληθούν από την τέταρτη δόση, οπότε η δίκη μου συμβουλή είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας,ας κάνουν την τέταρτη δόση, στην τελική μπορεί να μη βγει τόσο χρήσιμη, αλλά μπορεί να είναι και η δόση που θα τους σώσει» δήλωσε ο κ. Πρασσάς.