Κορονοϊός: “Στο τραπέζι και ο περιορισμός στις μετακινήσεις”

κορονοϊός

Τι ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης

Κορονοϊός: «Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου λοκντάουν» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.

Κορονοϊός: «Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες  από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Τα περιοριστικά μέτρα θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. Το οριζόντιο λοκντάουν δεν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε» διευκρίνισε.

Ευθύνη έχουν όλοι οι πολίτες, ίσως η μεγαλύτερη είναι στους πολίτες για να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων

«Δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει το αποτελεσματικό εμβόλιο, γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να χειριστούμε την επιδημία» επισήμανε, αναδεικνύοντας και τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι πάνω από το 1. «Δεν τηρούμε τα μέτρα. Αν θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

«Ευθύνη έχουν όλοι οι πολίτες, ίσως η μεγαλύτερη είναι στους πολίτες για να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων» υπογράμμισε.

«Yπάρχει θωράκιση του ΕΣΥ, αλλά βλέπεις και μεγαλύτερα συστήματα υγείας που κατέρρευσαν όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν κάποιο όριο» ξεκαθάρισε.

«Oι ασπίδες προσώπου δεν είναι αρκετές. Μόνο συμπληρωματικά με τη μάσκα η ασπίδα προσώπου» δήλωσε ο καθηγητής.

“Καμπανάκι” ΠΟΕΔΗΝ: 30 υγειονομικοί θετικοί σε 10 μέρες στη χώρα

Κορονοϊός: Για μία ακόμη φορά , τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς η κατάσταση με τα θετικά κρούσματα κοροναϊού σε εργαζόμενους νοσοκομείων έχει ξεφύγει.

Πιο συγκεκριμένα, τριάντα υγειονομικοί έχουν νοσήσει με Covid – 19 τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος προσάπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, ενώ εκφράζει τις διαφωνίες του με την «προσπάθεια να φορτωθεί η ευθύνη διασποράς του κορονοϊούς στους πολίτες και τους εργαζόμενους της υγείας».

Επίθεση στην κυβέρνηση

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες προσπάθεια από τη κυβέρνηση να φορτώσει τις ευθύνες στους πολίτες για τη νέα διασπορά της νόσου. Πράγματι διαπιστώνεται χαλαρότητα από τους πολίτες αλλά ο έλεγχος όμως είναι δουλειά του κράτους. Απορούν τώρα οι ειδικοί του εοδυ γιατί οι πολίτες δεν φοράνε μάσκες αλλά θυμηθείτε ποιος τους διαπαιδαγώγησε έτσι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννάκος κατηγορεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για την αρχική τους στάση απέναντι στη μάσκα, αλλά και για το άνοιγμα του τουρισμού.

«Δεν υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ, κινητές ομάδες υγείας, πρωτοβάθμια περίθαλψη να διεξάγουν μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους στη κοινότητα. Δεν υπάρχουν μοριακοί αναλυτές στα νοσοκομεία και τα αποτελέσματα εκδίδονται σε δυο έως και τέσσερις ημέρες. Δεν συνταγογραφείται και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ το τεστ για κορονοϊό», συμπληρώνει.

Κορονοϊός: Μεγάλη διασπορά στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τριάντα εργαζόμενοι των νοσοκομείων τις τελευταίες δέκα ημέρες νοσούν, ενώ μεγάλη διασπορά υπάρχει και σε ασθενείς στα νοσοκομεία. Είναι άγνωστο από πού και πώς ξεκίνησαν αυτές οι εστίες διασποράς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητά τακτικά τεστ στο προσωπικό και τους ασθενείς των νοσοκομείων με άμεσα αποτελέσματα και επαναφορά της καραντίνας στους εργαζόμενους.

«Μέσα ατομικής προστασίας δεν υπάρχουν. Μάσκες για το οκτάωρο δεν υπάρχουν. Γάντια εξαφανισμένα. Φέρνουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι τους. Τεστ δεν γίνονται στους εργαζόμενους. Μέχρι τώρα δεν έγινε προληπτικό τεστ σε κανέναν εργαζόμενο της υγείας. Μόνο τεστ αντισωμάτων τα οποία είναι αρνητικά σχεδόν για όλους. Τεστ έγιναν μόνο σε όσους εργαζόμενους εκτέθηκαν στον ιό», καταγγέλλει.

Για την απόφαση να γίνονται τεστ σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν από άδεια, ο κ. Γιαννάκος σχολιάζει: «Αυτό δεν καλύπτει και αναστατώνει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Θα κάνουν το τεστ και θα περιμένουν δύο ημέρες το αποτέλεσμα. Δεν θα εργάζονται αν και έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Εργασίας. Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Οι τελευταίες νοσοκομειακές εστίες διασποράς στη Λάρισα και στο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης έπρεπε να προβληματίσουν. Αλλά τίποτα».

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *