Μόσιαλος για μετάλλαξη Ομικρον: «Προκαλεί ήπια ασθένεια αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτική»

μέτρα ελευθερία Χαρδαλιάς

Τόνισε πως ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι πρόκειται να συμβεί

Για την μετάλλαξη Ομικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην νότια Αφρική, μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολεγίου Imperial, Ηλίας Μόσιαλος, μέσα από μια ανάρτηση του στο Facebook.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο Ηλίας Μόσιαλος υποστήριξε πως η νέα μετάλλαξη Όμικρον δείχνει πως προκαλεί ήπια ασθένεια αν και εξαιρετικά εντυπωσιακή.

Ολόκληρη η ανάρτησή του έχει ως εξής:

«Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη.

H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ως τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Διαβάστε επίσης
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σε 2 εβδομάδες καθαρότερη εικόνα για την Όμικρον - Αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερους»

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».

Ο ίδιος δήλωσε πως συμφωνεί με την τοποθέτηση και καταλήγει πως «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik: “Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *